Κορονοϊός: 168 νεκροί στη χώρα, 3 νέα κρούσματα, 2.853 συνολικά – 21 διασωληνωμένοι (video)

Δυο νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 168 νεκρούς στη χώρα από τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη (21/05), κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν μόλις τρία νέα κρούσματα και συνολικά 2.853.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 612 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436

είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την Τετάρτη (20/05) είχαν ανακοινωθεί 2.850 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 144.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς (τρεις επιπλέον), 21 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οκτώ είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 98 ασθενείς.

Από τα 168 θύματα θύματα, 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι είπε για την πορεία της πανδημίας – «Θα υπάρξει 2ο κύμα στην Ευρώπη»

Ο κ. Τσιόδρας αρχικά τόνισε ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία είναι πλέον οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο. Υπογράμμισε ότι σε μια ημέρα, οι περιπτώσεις της νόσου ξεπέρασαν τις 100.000, πλέον, κύριο πεδίο εξάπλωσης του ιού είναι η Λατινική Αμερική. Κάτι που ανησυχεί πολύ τη διεθνή κοινότητα, αφού πρόκειται κυρίως για φτωχές χώρες.

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως «θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη».

«Με προσοχή και τήρηση των μέτρων το άνοιγμα του τουρισμού»

Σε ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού και εάν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως δεν το εγγυάται 100%. Υπογράμμισε, όπως και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πως όλα θα γίνουν με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα και θα τηρηθούν μέτρα σε καταλύματα, μαγαζιά και άλλα μέρη.

«Όλα είναι πρωτόγνωρα δεν μπορεί να υπάρξει 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι. Όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι η χαμηλή κυκλοφορία και το άνοιγμα με κανόνες. Αυτοί οι κανόνες τίθενται από εμάς με εισηγήσεις, άλλοι με κανονισμούς της ΕΕ όπως για παράδειγμα για τις πτήσεις. Οι κανόνες προτείνονται και είναι εξαιρετικά λεπτομερείς για τα αεροπλάνα αλλά και για το τέστινγκ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Το τέστινγκ δεν προτείνεται γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδαίσθηση ασφάλειας»

«Το τέστινγκ δεν προτείνεται γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Δίνουν ωστόσο την ευχέρεια να εισηγηθεί μια χώρα και να πραγματοποιήσει ελέγχους με εκτίμηση κινδύνου. Μπορεί να δούμε απαγόρευση πτήσεων και πάλι μέσα στη χρονιά», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες. 

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει προσλήψεις στο ΕΣΥ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως και στα νησιά.

Ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα αν οι δείκτες αυξηθούν

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα» είπε, ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα». Είπε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι «θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

«Καμπανάκι» για μπαρ, πλοία και θέρετρα

Ο λοιμωξιολόγος, στην αρχή της ομιλίας του, επεσήμανε, άλλωστε, πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι – διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη.

Κλειδί οι εστίες υπέρ μετάδοσης

Όσον αφορά στον δείκτη «k» που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου, ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους».  Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Τι είπε ο Τσιόδρας για τα παιδιά: Γιατί δεν κινδυνεύουν τόσο – Κύρια πηγή μετάδοσης του ιού τα υγροσταγονίδια 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε ξανά για τα παιδιά και μελέτες που έχουν γίνει και εξήγησε το γιατί δεν κινδυνεύουν τόσο.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επικαλέστηκε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Όπως είπε, η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».

Έρευνα ελπίδας – «Κολλάει» ξανά κορονοϊό κάποιος που νόσησε;

«Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από συναδέλφους στην Βοστώνη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μπορούν να επαναμολυνθούν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, εννέα πιθήκους, τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου κι ένα μήνα μετά τους έδωσαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα του ιού στην μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες.

Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους, όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξαναασθενούμε από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Δηλαδή αφού τον περάσαμε τον ιό, δεν αρρωσταίνουμε ξανά. Η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο», συνέχισε, ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Για τα εμβόλια: Δεν χρειάζεται βιασύνη

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής είπε πως ένα χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα και δημιουργία εμβολίων που βοηθούν στην παραγωγή πρωτεΐνης. Όπως είπε, οι ΗΠΑ παρήγγειλαν ήδη ποσότητες του εμβολίου, και σημείωσε πως δεν θέλει βιασύνη, θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο από μια εταιρεία», επισήμανε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου για τον Η1Ν1».

Keywords
κορονοϊός, νέα, video, χωρα, νεκροι, υφυπουργός υγείας, ελλαδα, τεστ, ηπα, ρωσία, τίθενται, λύση, συμμετοχή, κος, κορεα, εκπα, εταιρεία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, εκρηξη βοστωνη, ξανα, αποτελεσματα, πνευμονες, μια ημερα, χωρες, ρωσία, βραζιλια, εκπα, ζωα, ηπα, ιος, ιωση, κινητα, κινητα τηλεφωνα, νησια, πτησεις, τεστ, αυξηση, αιμα, αμερικη, αμυνα, εβδομαδες, βοστωνη, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, εγγυηση, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εκφραση, εμβολια, εμβολιο, ενημερωση, ερευνα, ετη, ετων, εφαρμογες, ζωων, ιδια, ηλικια, υφυπουργος, κυμα, κυρια, κος, κρουαζιεροπλοια, λύση, μυτη, νεα υορκη, οκτω, ουσιαστικα, παιδια, πεδιο, πεμπτη, πηγη, πλοια, προσληψεις, πορτα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σωμα, τίθενται, τρια, συμπτωματα, υφυπουργός υγείας, ψηφιακη, ψηφιακο, ευχερεια, εννεα, ιδιαιτερα, μελετη, μπροστα, σωτηρης, ταξιδι, θελω να, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα