«Καπετανέικα» στην Πάρο: Τα ξύλινα ιστιοπλοϊκά τιμούν τον Κώστα Γουζέλη

Τα τρίτα της γενέθλια έκλεισε η εκδήλωση «Καπετανέικα» στην Πάρο. Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ιδιοφυή και πολυτάλαντο, Κώστα Γουζέλη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου του 2016. Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας προσέφερε για περισσότερα από σαράντα χρόνια στη Νάουσα, στην καρδιά του Αιγαίου και συνεχίζει να ζει και σήμερα στις καρδιές των ανθρώπων που σημάδεψε. Γι’ αυτό και λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, σε μια περίοδο συναισθηματικά φορτισμένη για πολλούς Παριανούς, αποφασίστηκε να τον τιμούν κάθε χρόνο με την εκδήλωση «Καπετανέικα».

Τα

«Καπετανέικα» είναι ένας αγώνας επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και στόχος όλων των διοργανωτών είναι η μακροημέρευση του έτσι ώστε να μείνει ζωντανό για πάντα το όνομα του Κώστα Γουζέλη. Ο κόλπος της Νάουσας πλημμυρίζει από πανιά ξύλινων σκαριών – που τόσο ο ίδιος αγάπησε – και το λιμάνι από τραγούδια, χορό και χαμόγελα.

Φέτος (η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 13 – 14 Σεπτεμβρίου) τα θυελλώδη μελτέμια δεν άφησαν τα ξύλινα σκαριά να δείξουν με χάρη τις ικανότητές τους. Ήταν, όμως, εκεί οι άνθρωποι, οι Καπεταναίοι και οι οργανωτές. Ακούραστοι εθελοντές σε ένα κοινό σκοπό. Τη διαιώνιση της μνήμης και την προβολή της μεγάλης ναυτικής παράδοσης της Πάρου. Έστησαν, μαγείρεψαν, τάισαν και χόρεψαν σε ένα απίθανο γλέντι με φόντο τα ξύλινα σκαριά, κάποια εκ των οποίων κουβαλάνε μεγάλη ιστορία. Αυτή που σβήνεται καθημερινά στα καρνάγια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καταστροφή των ξύλινων σκαφών.

Αν βρεθείτε στην Πάρο τον επόμενο Σεπτέμβρη, να είστε εκεί…

Δείτε το video teaser για τη φετινή εκδήλωση: 

Πηγή φωτογραφιών: Dimitris Chaniotis (facebook)

Keywords
Τυχαία Θέματα