Κακοτεχνίες στη γέφυρα που σκόρπισε τον θάνατο στη Γένοβα – Τα «καμπανάκια» που δεν εισακούστηκαν (εικόνες – video)

Απαντήσεις κάτω από τα συντρίμμια αναζητούν σιγά σιγά οι ιταλικές αρχές προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας με την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Τα ιταλικά ΜΜΕ επιχειρούν σιγά σιγά να αποδώσουν την εικόνα της γέφυρας πριν τη φονική πτώση το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), τη στιγμή που εκατοντάδες ιταλοί οδηγοί ετοιμάζονταν να τη διασχίσουν.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε το 1967 και σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Riccardo Morandi και πήρε το όνομά του,

άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο σε ώρα αιχμής κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης.

Στο μεταξύ, κάτω από τη γέφυρα, τα αυτοκίνητα κινούνταν με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα εξαιτίας της βροχής.

«Η ιταλική γέφυρα του Mπρούκλιν», όπως την αποκαλούσαν πολλοί κάτοικοι της Γένοβας, είχε χτιστεί σε μπετόν αρμέ. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, υπήρχαν κακοτεχνίες και προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε σειρά «πρόσθετων παρεμβάσεων υποστήριξης» τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, κατά γενική ομολογία, η γέφυρα Morandi ήταν από τις πλέον επιβαρυμένες κυκλοφοριακά στη Γένοβα ενώνοντας τη Sampierdarena, που είναι το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα με το Cornigliano μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Έχει μήκος 1.102 μέτρα, ύψος 45 μέτρα στο επίπεδο του δρόμου και τρεις βάσεις από «οπλισμένο» σκυρόδεμα που φτάνουν τα 90 μέτρα σε ύψος.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, δυο μεγάλες αποθήκες βιομηχανιών που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα ευτυχώς λόγω της σημερινής ημέρας ημιαργίας ήταν άδειες.

«Καμπανάκια»

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο στις οποίες είναι εμφανές το πέρασμα του χρόνου πάνω από το ιταλικό, πάλαι ποτέ λαμπρό, οικοδόμημα.

Ωστόσο, φαίνεται πως το «καμπανάκι» δεν έφτασε ποτέ σε ευήκοα ώτα. Το αποτέλεσμα της τραγικής αδιαφορίας αποτυπώνεται στο τραγικό γεγονός πως άφησαν την τελευταία τους πνοή δεκάδες άνθρωποι το πρωί της Τρίτης 14 Αυγούστου.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ρομπέρτο Σάμπα και είχαν δημοσιευθεί σε ιταλικό ιστότοπο με τον χακτηριστικό τίτλο «Οχι Πάνω απο το Κεφάλι μου».

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ένα βίντεο κάνει και ένα βίντεο – καταγγελία ενός συλλόγου, που καταδεικνύει τις κακοτεχνίες και τα λάθη στη γέφυρα Μοράντι πριν από ένα χρόνο και μάλιστα με τίτλο: «Η επομενη γέφυρα που θα πέσει».

Ο λόγος για ένα βίντεο του συλλόγου MareAmico, που έκανε την καταγγελία, και κάνει λόγο για «πολύ μικρούς ράβδους, άμμο θαλάσσης και όχι ποταμίσια και κυρίως για παντελής έλλειψη συντήρησης».

Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια η ANAS, η ιταλική κρατική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων, έκλεισε τον δρόμο για ελέγχους, αλλά τον παρέδωσε ξανά στην κυκλοφορία με ισχυρούς περιορισμούς.

Ο καταγγέλλων σύλλογος υποστηρίζει πως το σκυρόδεμα δεν διαρκεί για πάντα, ενώ τονίζει πως χρησιμοποιείται συχνά άμμος θαλάσσης για το σκυρόδεμα και όχι ποταμίσια, και πως το τμήμα των σιδερένιων ράβδων είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο όριο.

Όμως, υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο θέμα είναι η τακτική συντήρηση της γέφυρας η οποία, όπως διατείνεται, δεν ήταν ευλαβική.

Τι απαντά η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια, δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της ASPI, της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.

Η ASPI είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia που ελέγχεται από την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπένετον. Η ASPI έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που κατέρρευσε.

“Η κατάρρευση ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο και απ’ όσο προβλέπει ο νόμος”, είπε ο Στέφανο Μαριλιάνι, ο διευθυντής της ASPI για την περιοχή της Γένοβας. “Δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούμε επικίνδυνη τη γέφυρα”, πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο μετά την κατάρρευσή της γέφυρας:

Φωτογραφίες: Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα