Η ιστορία της «επιβαρυμένης» γέφυρας στη Γένοβα – Τραγική σύμπτωση με κατάρρευση άλλου κτίσματος του ίδιου μηχανικού (εικόνες)

Τον τρόμο και τον θάνατο σκόρπισε η κατάρρευση της οδογέφυρας στη Γένοβα η οποία χτίστηκε μεταξύ 1963 και 1967 από την ιταλική εταιρεία ύδρευσης.

Θεωρείται ως μία από τις πλέον «επιβαρυμένες» γέφυρες καθώς ένωνε δύο πολύ δραστήριες περιοχές της πόλης. Το εμπορικό λιμάνι της Γένοβα, η Sampierdarena, με το Cornigliano μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Riccardo Morandi, και οικοδομήθηκε από την ιταλική εταιρεία

ύδρευσης. Έχει μήκος 1.102 μέτρα, ύψος 45 μέτρα στο επίπεδο του δρόμου και τρεις βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα που φτάνουν τα 90 μέτρα σε ύψος.

Εν τέλει, παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1967 παρουσία του τότε προέδρου Giuseppe Saragat. Μάλιστα, είχε προξενήσει θετική εντύπωση το γεγονός πως διέθετε πολύ λίγα στηρίγματα για το υψηλό κόστος κατασκευής σε σχέση με άλλες γέφυρες που διέθεταν περισσότερα.

Ποιος ήταν ο Riccardo Morandi

O Riccardo Morandi γεννήθηκε στη Ρώμη το 1901. Αποτελεί έναν από τους πλέον διάσημους ιταλούς πολιτικούς μηχανικούς που καταπιάστηκε με τον σχεδιασμό γεφυρών.

Γέφυρες που έχει σχεδιάσει βρίσκονται στον Καναδά, τη Λιβύη (σ.σ. η Wadi el Kuf είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Αφρικής), την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ.

Ωστόσο, το πλέον εντυπωσιακό δημιούργημά του είναι η 8.678 μέτρων γέφυρα Στρατηγού Rafael Urdaneta που ενώνει τις ακτές τις λίμνης Μαρακαΐμπο στη δυτική Βενεζουέλα.

Εκεί, τον Απρίλιο του 1964 τμήματα της γέφυρας κατέρρευσαν μετά από σύγκρουση με το πετρελαιοφόρο Esso Maracaibo οδηγώντας στον θάνατο επτά ανθρώπους.

Φωτογραφίες: Wikipedia

Keywords
Αναζητήσεις
καταρρευση γεφυρας βικιπ
Τυχαία Θέματα