Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Διεκόπη η κυκλοφορία στα διόδια Θήβας (video)

Η ένταση των καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί, με το χιόνι να φτάνει σε περιοχές μέχρι και τη θάλασσα. Χιόνι πέφτει και στην Αθήνα, ενώ η προσοχή των Αρχών εστιάζεται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου δίνεται μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή, ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση από τις Αφίδνες στα φορτηγά και και στα λεωφορεία. Επιτρέπεται μόνο

η κυκλοφορία των λεωφορείων προς Χαλκίδα. Πάνω από 20 ακινητοποιημένα λεωφορεία από Λαμία έως Τραγάνα, αγωνία για τον κόσμο.

Στη Φθιώτιδα δόθηκε ολονύχτια μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και η Εθνική Οδός.  Πολλά είναι τα προβλήματα στην Πελοπόννησο και στα Χανιά. Χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές.  Την ίδια ώρα, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με πολύ κρύο από το νέο έτος…

Διακόπηκε, μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας. Επίσης, όσοι οδηγοί φτάνουν στα διόδια της Θήβας αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών, αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.

Ακινητοποιημένα λεωφορεία στην Εθνική

Περισσότερα από 20 λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού ΑθηνώνΘεσσαλονίκης από τη Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας με έντονη χιονόπτωση. Από αυτά, πέντε λεωφορεία βρίσκονται σε μοτέλ στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλα 15 στην περιοχή της Λαμίας.

Πρόκειται για λεωφορεία που βρέθηκαν στην εθνική οδό πριν δοθεί εντολή με την οποία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Αγωνία για τον κόσμο που ταξιδεύει για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά.

Από το πρωί τα λεωφορεία ήταν, όμως, πολύ περισσότερα στο μεσοδιάστημα οι αστυνομικοί μπόρεσαν να κατευθύνουν – με συνοδεία εκχιονιστικών – προς την Αθήνα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά σε περιόδους όπου υπήρχε η ύφεση της χιονόπτωσης.

Στο μεταξύ, δέκα άτομα εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Οινόης – Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας. Χάρη στη συνδρομή της Πυροσβεστικής, που επιχείρησε με τέσσερις πυροσβέστες και δυο οχήματα, οι εγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Δείτε βίντεο από τη γέφυρα του Μαρτίνου:

Το χιόνι έχει σκεπάσει το οδόστρωμα στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας και καλό θα είναι οι οδηγοί να αποφύγουν να ταξιδέψουν, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Όσοι ταξιδέψετε να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αλυσίδες. Για τα φορτηγά υπάρχει από νωρίς το πρωί απαγορευτικό και μέχρι στιγμής η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Μάχη» για να μείνει ανοικτή η Αθηνών – Λαμίας, απαγόρευση κυκλοφορίας σε φορτηγά και λεωφορεία

Μόνο τα ΙΧ κινούνται πλέον στην εθνική οδό Λαμίας Αθηνών μετά το απαγορευτικό που επιβλήθηκε από την αστυνομία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για όλα τα μεγάλα οχήματα.

Αρχικά υπήρξε απαγόρευση για φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους ενώ στη συνέχεια απαγορεύθηκαν όλα τα μεγάλα οχήματα μεταξύ των οποίων και τα λεωφορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 11.00 το πρωί έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα οι συνθήκες στην περιοχή του Μαρτίνου κυρίως από το 90ό χλμ. στην περιοχή της Υλίκης έως το 134ο χλμ. του εθνικού δρόμου στην περιοχή των διοδίων της Τραγάνας. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, το χιόνι κατά περιόδους καλύπτει το οδόστρωμα και οι πολικές θερμοκρασίες το μετατρέπει σε παγετό αλλά στη συνέχεια τα εκχιονιστικά μηχανήματα το απομακρύνουν και ρίχνουν και αλάτι διευκολύνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που βρίσκονται στο σημείο, το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά υπάρχει ετοιμότητα στις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και να διακόψουν την κυκλοφορία στα διόδια της Τραγάνας είτε πρόσκαιρα για να καθαρίσει το οδόστρωμα είτε και για μεγαλύτερο χρονικό αν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βαριά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία από το ύψος της Λαμίας ενημερώνονται για την απαγόρευση έτσι ώστε να ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο και ήδη έχει ξεκινήσει η εκτροπή τους στο παλιό εθνικό δίκτυο από το ύψος των Θερμοπυλών.

Από τη Λαμία και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα των οποίων η συνέχιση του ταξιδιού τους έχει απαγορευτεί.

Πριν τις 10.00 το πρωί και για χρονικές περιόδους που υπήρχε ύφεση στην κακοκαιρία, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να μετριάσουν τη συγκέντρωση των μεγάλων οχημάτων και σποραδικά επέτρεπαν την κίνηση λεωφορείων προς την Αθήνα κάτι το οποίο από τις 11.00 το πρωί έχει πλέον σταματήσει.

«Είναι μια δοκιμασία σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Καρακάτζας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει πως «στο εθνικό δίκτυο έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση που επιβάλλουν τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι την Τραγάνα».

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, ο κ. Καρακάτζας τονίζει πως «χιονίζει ακατάπαυστα στα κεντρικά και στα βόρεια του νησιού, ενώ το χιόνι σε ορεινά χωριά φτάνει και το ενάμισι μέτρο. Εργάζονται ήδη από την νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων και μισθωμένα ιδιωτικά οχήματα δίδοντας μια πραγματική μάχη και περιμένουν να υπάρξει μια μικρή ύφεση για να μπορέσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στα χωριά».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες δύο ώρες υπάρχει πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όπως επίσης υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή χιονόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά πάνω από την Σπερχειάδα και στην ορεινή δυτική Φωκίδα και σε χωριά της Βοιωτίας.

«Ισχυρή χιονόπτωση σχεδόν σε όλο τον νομό. Επιχειρούμε. Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πάνω από 10 χωριά στη Βοιωτία τόσο στην περιοχή της Θήβας όσο και στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, καθώς μέχρι τώρα οι οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκατάστασης δεν έχουν αποδώσει.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι μέχρι και το Κάστρο, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να ενταθεί μέχρι το μεσημέρι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στη Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Στον Νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι. Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.

Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και των Χανίων

Πολλά είναι τα προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, αλλά και των Χανίων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων. Σε όλες τις περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους παρακάτω δρόμους:

Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου). *Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου.Από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.Ακράτας – Ζαρούχλας από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου και άνω.Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:
-Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα.
-Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο, έως την Γκούρα.
-Στην επαρχιακή οδό Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικά – Τιτάνης από το 1ο ,έως το 13ο χιλιόμετρο.
-Στην επαρχιακή οδό Κλένιας – Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με τον χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, ενώ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από το 20Ο ,έως το 35Ο χιλιόμετρο.

Στο νομό Χανίων, τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, αλλά από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Στα Χανιά, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Ελλάδα

Πολλά μέρη στα κεντρικά και ανατολικά της χώρας, αλλά και στα νησιά, έχουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβίας». Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η χιονόπτωση και οι καταιγίδες, έχουν δημιουργήσει θέματα με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και στην Αργολίδα υπάρχουν μέρη που δεν είχαν ρεύμα από το βράδυ της Κυριακής (29/12).

Χωρίς ρεύμα και χωριά στη Θήβα, στα Χανιά, αλλά και σε περιοχές της Αττικής. Ήδη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Στην περιοχή της Ερμιονίδας χωρίς ρεύμα έχουν μείνει πολλές περιοχές, όπως η Ερμιόνη, το Ηλιόκαστρο, το Λουκαΐτι, τα Δίδυμα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το βράδυ της Κυριακής (29/12). Από τη ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε πως όντως υπάρχει πρόβλημα λόγω της κακοκαιρίας και υπογραμμίστηκε ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά…

Το πρωί της Δευτέρας (30/12) προβλήματα υπήρξαν στη Βοιωτία και δεν είχαν ρεύμα οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης – Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια – και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο δήμος Θηβαίων σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «επειδή αναμένεται επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος».

Προβλήματα έχουν υπάρξει και στην Αττική, στα βόρεια του νομού (Βαρνάβας, Καπανδρίτη κ.α.) και στα Μεσόγεια, με τη ΔΕΔΔΗΕ να κάνει αγώνα δρόμου για να λυθούν. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει και περιοχές στους πρόποδες του Υμηττού (Γλυφάδα, Αργυρούπολη).

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει και πολλά χωριά στο νομό Χανίων, καθώς έχουν κοπεί καλώδια σε πυλώνες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πηγή: Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Διεκόπη η κυκλοφορία στα διόδια Θήβας (video) - altsantiri

Keywords
διοδια, video, χωρα, λευκο, θηβας, διακοπες ρευματος, αθηνα, λεωφορεια, χαλκιδα, λαμια, χανια, θεσσαλονικη, Πρωτοχρονιά, χλμ, ελλαδα, απε-μπε, νεότερα, παρνασσος, καλαβρυτα, τρικαλα, δεδδηε, δεη, υμηττού, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, δεδδηε, χιονι, χιονια, χιονοδρομικο κεντρο παρνασσου, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητα, βυτινα, δαφνης, εθνικη, ευβοια, θαλασσα, θηβα, νησια, πιεση, υφεση, υψος, φθιωτιδα, ωρα, αγρινιο, αγωνια, αξιζει, αλατι, απε, απε-μπε, αρκαδια, αττικη, βοιωτια, βορεια, βραδυ, γεφυρα, γινονται, διαστημα, διδυμα, δημος, δοθει, δρομος, δικτυο, δυτικη, δοθηκε, αιδηψο, υπαρχει, εμειναν, ενημερωση, ερμιονη, ιδια, καρπενησι, καρδιτσα, κερασια, κυμα, κινηση, λιβαδειά, μηκος, νεότερα, νυχτα, μπε, οδος, οινοφυτα, οπωσδηποτε, οχηματων, οχηματα, οχημα, προβληματα, πρωι, ρευμα, συνεχεια, συγκεντρωση, σχηματαρι, τμημα, υμηττού, φτανει, φωκιδα, φορτηγα, χλμ, ωρες, εκχιονιστικα, εθνικο, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, μεινει, νοσοκομειο, οδηγοι, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα