Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 86 ετών ο μεγαλύτερος δρομέας των αγώνων

Την ηλικία του μεγαλύτερου δρομέα που θα λάβει μέρος στον 6ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας την προσεχή Κυριακή 19 Μαρτίου αποκάλυψαν τα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων συμμετοχής που δημοσίευσε ο ΣΕΓΑΣ, από την οποία προέκυψαν επίσης ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Έτσι το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου δρομέα στον Ημιμαραθώνιο κατέχει ο βετεράνος σε αγώνες δρόμου Στέλιος Πρασσάς που είναι 86 ετών και τον ακολουθεί ο κατά μόλις έναν χρόνο νεότερός του Γιώργος

Χίος στη διαδρομή των 5 χλμ. Στον αγώνα των 3 χλμ η πιο μεγάλη σε ηλικία συμμετέχουσα είναι η 82χρονη Ευγενία Πιτταδάκη.

Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτεται ότι οι περισσότεροι δρομείς, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, προέρχονται από την Ελλάδα –16.922– ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Πολωνοί με 163 συμμετοχές σε όλους τους αγώνες και τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Γερμανία με 89 δρομείς. Ακολουθούν η Αλβανία και η Βρετανία. Μοναδικές συμμετοχές στους αγώνες έχουμε από χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Τυνησία, η Νικαράγουα, η Βολιβία και η Γρενάδα.

Οι γυναίκες υπερτερούν στους αγώνες των 3 χλμ και των 5 χλμ με 1.546 και 4.790 συμμετοχές αντίστοιχα, χωρίς οι αριθμοί να έχουν εντυπωσιακές διαφορές σε σχέση με τις ανδρικές συμμετοχές. Οι άνδρες είναι περισσότεροι στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου σε αναλογία ένα προς τέσσερα σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι 4.420.

Κι όσο για τις πιο δυναμικές ηλικιακά ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες, το προβάδισμα σε όλες τις διαδρομές έχει η ομάδα 18-34 ετών. Αποτελεί το 35,11% του συνόλου των δρομέων. Αναλυτικότερα δρομείς της συγκεκριμένης ομάδας αποτελούν το 24,48% στους αγώνες των 3 χλμ, 41,83% στους αγώνες των 5 χλμ και 28,96% στον Ημιμαραθώνιο. Δεύτερη σε αριθμό συμμετοχών είναι η ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών με 16,22% επί του συνόλου και τρίτη είναι η ομάδα 40-44 ετών με ποσοστό 15,57%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα