Η σωματική άσκηση σώζει ζωές – 4.600 άνθρωποι στην Ελλάδα αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο κάθε χρόνο

Τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από ανθρώπους που είναι σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη από βρετανούς επιστήμονες. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 4.600 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 74 ετών αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο ετησίως, μένοντας σωματικά δραστήριοι.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τη δρα Τέσα Στρέιν της Μονάδας Επιδημιολογίας του

πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health», ανέλυσαν στοιχεία για 168 χώρες, εστιάζοντας στο ποσοστό του πληθυσμού που τηρεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αεροβική άσκηση ή άλλη δραστηριότητα μέτριας έως μεγάλης έντασης επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι επαρκώς σωματικά δραστήριο, ποικίλει από 33% στο Κουβέιτ έως 94% στη Μοζαμβίκη. Εκτιμήθηκε ότι, λόγω της σωματικής δραστηριότητας, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερος κάθε χρόνο (14% για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες), από ό,τι θα ήταν χωρίς τη σωματική άσκηση. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3,9 εκατομμύρια σωσμένες ζωές ετησίως.

Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αποτρέπονται κατά μέσο όρο 18% πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, έναντι 14% στις ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η σωματικά δραστήρια ζωή σώζει 140.200 ανθρώπους κάθε χρόνο).

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει την άσκηση στο γυμναστήριο, τη συμμετοχή σε κάποιο ατομικό ή ομαδικό άθλημα, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, τη γιόγκα, την κηπουρική κ.α.

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Όσες περισσότερες υγιεινές συνήθειες ζωής έχει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Παράλληλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που συνδυάζουν συστηματικά αρκετές υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή τους έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Οι πέντε πιο ωφέλιμες συνήθειες είναι η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης την εβδομάδα), η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή (με έμφαση στη Μεσογειακή), οι τονωτικές για τον νου δραστηριότητες και το να μην καπνίζει κανείς.

Όσοι συνδυάζουν και τα πέντε παραπάνω ή έστω τα τέσσερα από αυτά, έχουν έως 60% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 37% για όσους τηρούν δύο έως τρεις από αυτές τις υγιεινές συνήθειες, σε σχέση με όσους ακολουθούν μόνο μία ή καμία.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τoν αλβανικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή του Ιατρικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο Κλόντιαν Ντάνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα