Έξι νεκροί στη Χαλκιδική από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (video)

«Εφιάλτης» στη βόρεια Ελλάδα με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, δεκάδες να είναι τραυματίες και άλλους να αγνοούνταιΑκολουθεί και άλλο κύμα κακοκαιρίας από τα δυτικά – Αυτό που «χτύπησε» τη Χαλκιδική κινείται νότιαΜεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Μακεδονία και τη ΘράκηΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΧαλκιδικήΈκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματαΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
μεταβαίνει στην περιοχή

Τραγωδία… Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τετάρτης (10/07), εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Φέρεται να υπάρχουν εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι.  

Νεκρός βρέθηκε και ένας ηλικιωμένος έξω από το σπίτι του μέσα σε νερά, αλλά ο θάνατός του, όπως έγινε γνωστό, οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Έχει σημάνει συναγερμός σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Τα ακραία φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι) που χτύπησαν την περιοχή κράτησαν περίπου 10 λεπτά, αλλά ήταν αρκετά για να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να μετατρέψουν τη νύχτα σε «εφιάλτη». Οι εικόνες προκαλούν δέος, με ανθρώπους και αυτοκίνητα να παρασύρονται από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή. Σκεπές «πέταξαν», δένδρα ξεριζώθηκαν, κεραυνοί χτύπησαν και σπίτια, χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα… Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά στα οποία ζητήθηκε συνδρομή πυροσβεστικής και αστυνομίας. Η πυροσβεστική έκανε 35 απεγκλωβισμούς. 

❗ΕΚΤΑΚΤΟ❗: Έξι νεκροί στη Χαλκιδική λόγω της κακοκαιρίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός #defterimatia_ERT pic.twitter.com/vhmFnFwTt2

— Δεύτερη Ματιά (@DefteriMatiaERT) 10 Ιουλίου 2019

Σημειώνεται πως νωρίς το πρωί (06:00) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στα Μουδανιά για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Στην περιοχή μεταβαίνει ήδη και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς.  

Εν μεταξύ μέχρι το πρωί είναι πιθανό και άλλο κύμα κακοκαιρίας να «χτυπήσει» την περιοχή, ενώ αυτό που «χτύπησε» τη Χαλκιδική κινείται νότια. Νωρίτερα, είχαμε καταστροφές σε Θεσσαλία και Θράκη.

Μία 54χρονη γυναίκα και η κόρη της νεκρές στη Νέα Πλαγιά

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μία γυναίκα 54 ετών από τη Ρουμανία και η κόρης της έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Νέα Πλάγια Χαλκιδικής. Λόγω της σφοδρότητας των ανέμων ξεκόλλησε μία υπαίθρια στέγη σε ταβέρνα και την καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία. Κατά το ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν δύο ακόμη άτομα, τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Νεκρός ένας 39χρονος Ρώσος και ο 2χρονος γιος του

Ακόμα μία τραγωδία έλαβε χώρα, στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, όταν βρέθηκαν νεκροί καταπλακωμένοι από δέντρο το οποίο είχε πέσει από τους ισχυρούς ανέμους, ένας 39χρονος Ρώσος τουρίστας και ο 2χρονος γιος του.

Ένα ζευγάρι νεκρό στη Σωζόπολη

Δύο ηλικιωμένοι, ένας άντρας και μία γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους όταν το τροχόσπιτο, στο οποίο διέμεναν ανατράπηκε από τους δυνατούς ανέμους, στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Σώθηκαν ο 19χρονος εγγονός τους και ο πατέρας του νεαρού.

Οι ηλικιωμένοι, τσέχικης καταγωγής, βρίσκονταν μέσα στο τροχόσπιτο, με αποτέλεσμα κατά την ανατροπή να τραυματιστούν θανάσιμα. Δύο ακόμη άτομα, που διέμεναν στο τροχόσπιτο μαζί τους, βρίσκονταν εκτός του οχήματος και έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Ημαθία, έχει χάσει τη ζωή του, ενώ φέρεται να αγνοείται ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια. 

Σφοδρή κακοκαιρία με τρεις νεκρούς και πληροφορίες για άλλους δύο στη Χαλκιδική, ανάμεσά τους ένα δίχρονο αγοράκι. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος, ενώ 20 άτομα απεγκλωβίστηκαν στη Σιθωνία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν έως τις 6 το πρωί.

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) July 10, 2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή. Το κλιμάκιο αποτελούν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Θεοδωρικάκος, Καράογλου, Καραμανλής και Χαρδαλιάς.

Τεράστια προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα – Κεραυνός έπεσε σε πολυκατοικία στον Εύοσμο

Καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση πλήττει τη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσαν δέντρα σε Αγία Τριάδα και Άσσηρο.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν νωρίτερα και στην Κεντρική Μακεδονία. Η κακοκαιρία αυτή την ώρα κατευθύνεται προς τη Χαλκιδική, όπου χωρίς ρεύμα είναι οικισμοί στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία.

Στον Εύοσμο έπεσε κεραυνός σε πολυκατοικία.

Απίστευτη εικόνα από τον Κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκη Χαλκιδικής με κομμένη κολόνα τη ΔΕΗ μέσα στον αυτοκινητόδρομο:

Στέγαστρο σε βενζινάδικο στη Χαλκιδική που έχει πέσει: 

Προβλήματα στη Θράκη

Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τετάρτης προκλήθηκαν ζημιές στη Θράκη από την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι. Στον Ίασμο παρασύρθηκαν αυτοκίνητα. Στην περιοχή Μάκρης – Δικέλλων στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο οι καταστροφές ήταν μεγάλες, έσπασαν αυτοκίνητα και σκεπές σπιτιών.

Ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και στη Θεσσαλία.

Επικράτησε δυνατή χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα και δυνατή βροχή που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε ασυγκόμιστες καλλιέργειες, ενώ ο δυνατός αέρας ξερίζωσε δένδρα. Στο Αργυροπούλι έκλεισαν και δρόμοι.

Σημειώνεται πως η ΕΜΥ εξέδωσε σήμερα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σημειώνοντας πως εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα το βράδυ της Τετάρτης στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Φωτιά σε τροχόσπιτο από κεραυνό στη Μαγνησία

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου της επαρχίας του Αλμυρού στη Μαγνησία, σε ένα τροχόσπιτο και ένα ελαιόδεντρο. Η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνική δραστηριότητα και στο σημείο έφτασαν αμεσα πυροσβέστες από το Κλιμάκιο Δρυμώνας, προκειμένου να τη σβήσουν. Στο τροχόσπιτο προκλήθηκαν ζημιές, ενώ η φωτιά περιορίστηκε άμεσα.

Δείτε και άλλα βίντεο από τον Θερμαϊκό και τη Θεσσαλονίκη:

Keywords
Τυχαία Θέματα