Η επόμενη μέρα μετά την εύθραυστη ειρήνη Μέρκελ – Ζεεχόφερ: Νέα συνάντηση σήμερα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να σώσει την κυβέρνησή της αποδεχόμενη να απαρνηθεί τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, όμως αυτή η ανάπαυλα ενδέχεται να μην διαρκέσει για πολύ.

«Το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο όσο σε αυτόν», σχολίασε σήμερα η εφημερίδα Bild, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Μέρκελ και

του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ήθελε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.

Η συντηρητική πολιτικός έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στην εξουσία θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επαναβεβαιώσει το κύρος της και να εδραιώσει τον εύθραυστο συνασπισμό της μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων κυβέρνησης συνασπισμού

Αν το SPD απορρίψει τον συμβιβασμό, όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την κυβέρνηση θα καταλήξουν στο κενό. Σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε πρώτη ανάγνωση η Μέρκελ πέτυχε μια νίκη διασώζοντας την κυβέρνησή της και παραμένοντας στην εξουσία. Οι επικρίσεις του CSU ήταν και εναντίον της προσωπικά, με πολλά μέσα ενημέρωσης να βλέπουν σε αυτές μια απόπειρα «πραξικοπήματος» από τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.

Όμως στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να κάνει πολλές υποχωρήσεις αποδεχόμενη μεγάλους περιορισμούς στη μετανάστευσης. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε με τον Ζέεχοφερ βάζει τέλος στη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος από το 2015.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάρκους Μπλούμε, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική παροχής ασύλου».

Πλέον οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία και έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, η πλειονότητα των υποθέσεων δηλαδή, θα τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία αναμένοντας να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Οι αντιδράσεις

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Την άποψή του κατά των τράνζιτ κέντρων ασύλου έσπευσε πάντως ήδη να εκφράσει ο αρχηγός της νεολαίας του SPD Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, «ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου».

Για «φουλ στον δρόμο της AfD», έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Αρνητικοί στην απόφαση της Χριστιανικής Ένωσης εμφανίστηκαν επίσης οι Πράσινοι, με τον Πρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί απλώς μίγμα παλιών ιδεών. «Η CDU και η CSU επανεμφάνισαν μια πρόταση του 2015 και την πωλούν ως συμφωνία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι με αυτή την παλιά πρόταση τα δύο κόμματα πηγαίνουν στο SPD και λένε «αυτό είναι τώρα», ενώ το SPD είχε απορρίψει σαφώς αυτά τα κέντρα ως μαζικά στρατόπεδα. «Άμοιρο SPD», κατέληξε χαρακτηριστικά, ενώ η συμπρόεδρός του Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η συμφωνία «μετατοπίζει κατά πολύ την αξιακή πυξίδα της Γερμανίας».

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με τον γραμματέα της Κ.Ο. του Μάρκο Μπούσμαν να δηλώνει ότι από τη μια πλευρά είναι σωστό να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση και στα σύνορα, αλλά από την άλλη παραμένει ανοιχτό το εάν το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

Αρνητική στην δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε και η οργάνωση «Ρro Asyl», η οποία έκανε λόγο για «συμφωνία στις πλάτες των αδυνάτων». Η προσφυγιά δεν είναι παράβαση, συνέχισε.

«Δεν υπάρχουν δίκαιες και σύμφωνες με το κράτος δικαίου διαδικασίες ασύλου σε στρατόπεδα κράτησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Γκύντερ Μπούρκχαρντ, ενώ αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο αυτά που συμφωνήθηκαν μπορούν και να εφαρμοστούν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομίας Γιεργκ Ράντεκ και αναφέρθηκε αφενός στα νομικά ζητήματα που εγείρονται για την παρέμβαση των αστυνομικών, κι αφετέρου στο γεγονός ότι τα μέτρα περιορίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα