«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», διαμηνύει η Κομισιόν στην Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να «εξετάσει» το αίτημα της Ουγγαρίας να αναλάβει μέρος του κόστους για την προστασία των νοτίων συνόρων της, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα στη Βουδαπέστη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στη μεταναστευτική κρίση δεν είναι ένα πιάτο που σερβίρεται «α λα καρτ».

Η Ουγγαρία ζητά από τις Βρυξέλλες να

την αποδώσουν περίπου 400 εκ. ευρώ (από τα 800 που υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει) για τα μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένας φράχτης ασφαλείας. Η ουγγρική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες έλαβαν οικονομική βοήθεια.

Η Επιτροπή έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χρηματοδοτώντας για παράδειγμα μέσα επιτήρησής τους, όμως «η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός φράχτη», υπενθύμισε σήμερα ένας εκπρόσωπός της. Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

«Αν η Ουγγαρία ζητά τώρα επιπρόσθετη στήριξη, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τάχιστα ένα τέτοιο αίτημα», είπε μια άλλη εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης και όχι γεύμα α λα καρτ».

Την ίδια ακριβώς απάντηση έδωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. «Χαιρόμαστε που η Ουγγαρία ζητά αλληλεγγύη και αναγνωρίζει την αλληλεγγύη ως ευρωπαϊκή αρχή. Αλλά η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης«, είπε ο εκπρόσωπος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα