«Εμφύλιος» στο υπουργείο Πολιτισμού -Πρωτοφανής επίθεση των αρχαιολόγων στην Κονιόρδου

17:59 1/9/2017 - Πηγή: Protagon

Ο ακήρυχτος πόλεμος στο εσωτερικό του υπουργείου Πολιτισμού καλά κρατεί. Με μία «πύρινη» ανακοίνωση σε βάρος της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τη χαρακτηρίζει «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.

Αφορμή ο διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, αν και πολλοί μιλούν ήδη για ένα ακόμη επεισόδιο στον ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στην υπουργό και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη.

«Μετά

τη σιωπηρή συγκατάθεση στην επίθεση του Υπουργού Μεταφορών στους εργαζόμενους, την εποπτεύουσα υπηρεσία των ανασκαφών στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τα συλλογικά όργανα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ήρθε η αντιθεσμική αντικατάσταση της νόμιμης διαδικασίας κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό με την υπογραφή ενός αγνώστου ακόμη περιεχομένου μνημονίου «για να μην χαθεί η επένδυση» (όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε η ίδια η Υπουργός σε συνάντησή της με το ΔΣ του ΣΕΑ), και η προσπάθεια παράκαμψης της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για έργα επί μνημείων με τρίτους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων. Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί», τονίζουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΕΑ για να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της υπουργού.

Ως προς το τελευταίο, υπογραμμίζεται πως «στοιχειώδης και καθοριστική προϋπόθεση για την ορθή διαχείριση και τη λειτουργία του ΤΑΠΑ, είναι η επιλογή των μελών και ο διορισμός του ΔΣ του να γίνονται με διαφανή κριτήρια και να υπηρετούν τους συγκεκριμένους στόχους», άλλα όπως σπεύδει να συμπεράνει το ΣΕΑ, «σε αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει αποτύχει».

Καταλήγοντας το ΔΣ του ΣΕΑ θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κυρίας Κονιόρδου στο υπουργείο «έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε τη θεσμική θωράκισή της», γι΄αυτό δηλώνει ότι τη θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.

Παρά τις φωνές σε βάρος της πάντως, η κυρία Κονιόρδου φέρεται να απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού (με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση αυτή την εβδομάδα). Οπότε ο «εμφύλιος» στο υπουργείο φαίνεται να έχει πολλά ακόμα επεισόδια.

The post «Εμφύλιος» στο υπουργείο Πολιτισμού -Πρωτοφανής επίθεση των αρχαιολόγων στην Κονιόρδου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα