Γυναίκες και δικηγόροι: Αυτά είναι τα πρόσωπα της καταλανικής κρίσης (εικόνες)

Δύο γυναίκες, στα σαράντα τους χρόνια, νομικοί. Και οι δύο μπορεί να κληθούν να κυβερνήσουν την Καταλονία. Όλα τα άλλα τις χωρίζουν: η Μάρτα Ροβίρα είναι αυτονομίστρια και ντε φάκτο επικεφαλής της λίστας του ERC στις καταλανικές εκλογές. Η Ινές Αριμάδας είναι υπέρμαχη της ισπανικής ενότητας και ηγέτης των Ciudadanos στην Καταλονία.

Μάρτα Ροβίρα

Γεννήθηκε εδώ και σαράντα χρόνια στην καρδιά της αυτονομιστικής Καταλονίας. Πρώην δικηγόρος εξελίχθηκε σε θερμή υποστηρίκτρια της διαδικασίας ανεξαρτησίας

και του δημοψηφίσματος που κηρύχθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη. Είναι δεύτερη στη λίστα του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC). Όμως ο επικεφαλής της λίστας, ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας βρίσκεται προφυλακισμένος κατηγορούμενος για τον ρόλο του στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης. Έτσι μπορεί να βρεθεί ντε φάκτο επικεφαλής της ισπανικής κοινότητας σε περίπτωση νίκης του κόμματός της στις σημερινές εκλογές και του σχηματισμού αυτονομισιτκού συνασπισμού.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι σπαρμένος με παγίδες. Πέραν του εκλογικού αποτελέσματος, η δικαιοσύνη μπορεί να κόψει τη διαδρομή αυτής της νομικού, πολιτικού επιστήμονα, παντρεμένης και μητέρας ενός παιδιού 6 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει την έρευνα για την αυτονομιστική διαδικασία σε όλα τα μέλη της πρώην αυτονομιστικής ηγεσίας. Το μέτρο είναι πιθανόν να αφορά και την Μάρτα Ροβίρα, η οποία θεωρείται ότι ήταν μέλος της «επιτροπής στρατηγικής», της επιφορτισμένης με την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, η υποψήφια με τα μαύρα σγουρά μαλλιά και τα μεγάλα γυαλιά προκάλεσε ένταση δηλώνοντας χωρίς στοιχεία ότι η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι απείλησε με «νεκρούς στους δρόμους», σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου.

Η Ροβίρα, ο παππούς της οποίας υπήρξε δήμαρχος ενός μικρού καταλανικού χωριού κατά τη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας, δεν απέσυρε τα λόγια της λέγοντας ότι θέλει «να σπάσει τη σιωπή».

Η Μάρτα Ροβίρα έκανε αίσθηση και όταν ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στις κάμερες στις 2 Νοεμβρίου μετά την προφυλάκιση του Οριόλ Ζουνκέρας.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της μονομαχία με την Ινές Αριμάδας παραδέχθηκε ότι η αντίπαλός της έσπασε τους φραγμούς που συναντούν οι γυναίκες κατά την πολιτική τους ανέλιξη, ενώ η αντίπαλός της της απαντησε: «Είστε μία θαρραλέα γυνάικα».

Όμως οι δύο γυναίκες δεν έχουν πιει ούτε έναν καφέ μαζί στο κυκλικείο του καταλανικού κοινοβουλίου κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ινές Αριμάδας

Γεννήθηκε στην Ανδαλουσία, είναι παντρεμένη με πρώην καταλανό αυτονομιστή και η πολιτική της διαδρομή στην ιεραρχία των Ciudadanos είναι εξίσου λαμπρή με της Μάρτα Ροβίρα.

Από το 2011, οπότε και προσχώρησε στο κόμμα, επιβλήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία για να γίνει επικεφαλής για την Καταλονία, όταν ο ιδρυτής του κόμματος Αλμπερτ Ριβέρα μετακινήθηκε προς τη Μαδρίτη για να φροντίσει για την εθνική εμβέλεια των Ciudadanos, που είχε ιδρύσει το 2006 κατά της διαφθοράς και του καταλανικού εθνικισμού.

Στα 36 της χρόνια, η χαρισματική και λεπτοκαμωμένη Ινές Αριμάδας καταναλώνει απεριόριστη ενέργεια κατά της αυτονομιστικής διαδικασίας, που χαρακτηρίζει «επίθεση κατά της δημοκρατίας» η οποία αγνόησε τη θέληση του μισού πληθυσμού της Καταλονίας.

Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο καταλανικό κοινοβούλιο από το 2015 έρχεται αντιμέτωπη με την αυτονομιστική «μονοθεματική» ρητορική του καταλανικού εθνικισμού που θεωρεί ότι δημιουργεί αποκλεισμούς, η Αριμάδας εμφανίζεται ως εκπρόσωπος εκατοντάδων χιλιάδων Ισπανών που μετανάστευσαν στην Καταλονία από άλλες περιοχές της Ισπανίας και συνέβαλαν στην ευημερία της.

Επιδιώκει να βάλει τέλος στην διαδικασία της ανεξαρτησίας αναλαμβάνοντας τα ηνία μίας κυβέρνησης συνασπισμού Ciudadanos-Συντηρητικών-Σοσιαλιστών. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αφού ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μιγκέλ Ισέτα τρέφει την ίδια φιλοδοξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα