Σε «λευκό κλοιό» η χώρα – Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών – Θεσσαλονίκης (εικόνες)

Δείτε ζωντανά εικόνα από αρκετές περιοχές της χώραςΣε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδεςΤο έστρωσε σε Τρίκαλα και Καρδίτσα – Χιόνι και στη Φθιώτιδα – Κλειστά τα σχολεία στην ΥπάτηΣτα λευκά και η Πάρνηθα

Ο καιρός άλλαξε, η θερμοκρασία έπεσε και το χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει από το πρωί της Πέμπτης σε πολλές περιοχές της βόρειας αλλά

και της κεντρικής Ελλάδας. Στα λευκά ντύθηκαν από το πρωί τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λάρισα, η Φθιώτιδα αλλά και η Πάρνηθα. Παράλληλα, η μάχη για να κρατηθούν ανοιχτές κεντρικές αρτηρίες είναι διαρκής.

Συγκεκριμένα, μεγάλη μάχη δίνουν οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, καθώς η χιονόπτωση είναι έντονη. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, καθώς από το βράδυ της Πέμπτης άνθρωποι και μηχανήματα δίνουν μάχη στην περιοχή του Μαρτίνου για να κρατηθεί ανοιχτός ο εθνικός δρόμος.

Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκατοστά. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.

Στον δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από τις προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα από το απόγευμα της Πέμπτης. Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τις αλυσίδες.

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις 4 το απόγευμα, με συνέπεια πολλά χωριά να μην έχουν επικοινωνία.

Μηχανήματα των δήμων κινούνται προς τους κεντρικούς άξονες για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν για στοιχειώδη συγκοινωνία, στους κεντρικούς δρόμους.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας χιονίζει ακατάπαυστα και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει τόνοι από αλάτι από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά.

Η ένταση της χιονόπτωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και στις περιοχές των Καμένων Βούρλων, της Αμφίκλειας και της Κάτω Τιθορέας.

Τόσο οι δήμοι, όσο και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δεκάδες μηχανήματα στο δρόμο, προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, ενώ έχουν μισθώσει και πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη περιοχή.

Το έστρωσε σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Καρδίτσα

Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.

Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, βρέθηκαν στη μάχη για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, συνδράμει στο καθαρισμό του χιονιού με 24 μηχανήματα.

Σχόλασαν… νωρίτερα οι μαθητές στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

Με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων της Α/θμιας εκπαίδευσης στην Τοπική Κοινότητα Βαλτεσινίκου, λόγω της χιονόπτωσης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Ξυνής, όπως αναφέρει το Kalimera-arkadia.gr, αποφάσισε την πρόωρη αποχώρηση των μαθητών δηλαδή μετά της 11:00 το πρωί της Πέμπτης για το Δημοτικό Σχολείο στην Τοπική Κοινότητα Βαλτεσινίκου Γορτυνίας.

Όλα λευκά στα Μαγούλιανα Γορτυνίας – Βαλτεσινίκο

Για να δείτε ζωντανά εικόνα από το Βαλτεσινίκο πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε ζωντανά εικόνα από τα Μαγούλιανα πατήστε ΕΔΩ

Προβλήματα στην ορεινή Κορινθία

Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:

*Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.

Χιονίζει και στην Αχαϊα – Απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες προς Καλάβρυτα και Διακοπτό

Χιονίζει από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.

Χιόνι και στη Φθιώτιδα

Παρόμοια εικόνα και στη δυτική Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα.

Τα σχολεία στην Υπάτη δε λειτούργησαν καθώς το χιόνι από νωρίς το πρωί είχε φτάσει τους πέντε πόντους.

Αντίθετα κανονικά πήγαν στα σχολεία τους οι μαθητές όλων των υπολοίπων σχολείων. Η χιονόπτωση ειδικά στη βόρεια Λαμία είναι εντυπωσιακή με το χιόνι να είναι ιδανικό και για παιχνίδια.

Οι αλατιέρες του Δήμου και τα βαριά μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά προκειμένου να είναι ανοιχτό το δίκτυο εντός της πόλης.

Επίσης τα μηχανήματα της Περιφέρειας ενεργούν στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού και Λαμίας – Μπράλου διατηρώντας το δίκτυο ανοιχτό και χωρίς τη χρήση – προς το παρόν – αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα λευκά και η Λάρισα

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού, όμως, έπεσαν και στη Λάρισα. Τα ορεινά έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, ενώ από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η χιονόπτωση και μέσα στην πόλη.

Oι εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα onlarissa είναι από το Λιβάδι Ελασσόνας,που έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε χωριά του Κισσάβου.

Οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες – Στα λευκά και η Βοιωτία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της χιονόπτωσης.

Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Δείτε ζωντανά εικόνα από το Ζερίκι Βοιωτίας πατώντας ΕΔΩ

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Να σημειωθεί, ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Χιονίζει στην Πάρνηθα – Βίντεο από το καταφύγιο Μπάφι

Στα λευκά ξεκίνησε να ντύνεται η Πάρνηθα καθώς από το βράδυ της Τετάρτης, ξεκίνησε να χιονίζει.

Δείτε επίσης: Χιονίζει στην Πάρνηθα – Βίντεο από το καταφύγιο Μπάφι

Χιονόπτωση στη νότια Πίνδο

Στη νότια Πίνδο ο παγετός έχει κάνει εδώ και κάποιες ημέρες την εμφάνισή του. Το βουνό και το δάσος «έχουν ντυθεί στα λευκά» και το χιονισμένο τοπίο χαρίζει στο φωτογραφικό φακό του Αντώνη Νικολόπουλου από το πρακτορείο Eurokinissi μοναδικές εικόνες.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από lamiareport.gr, trikalavoice.gr, onlarissa.gr, kalimera-arkadia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα