Λάκης Λαζόπουλος: Ο χιουμοριστικός «φακός» είναι άλλος από τον φακό της διαστρέβλωσης

Για τη θεατρική παράσταση «Α-πε-λπι-σί-το», η οποία «σπάει» ταμεία σε όποια πόλη ταξιδεύει, μίλησαν οι Λάκης Λαζόπουλος και Σοφία Φιλιππίδου, ως καλεσμένοι στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1, λίγο πριν την αναχώρησή τους για τη Θεσσαλονίκη.

«Ο θυμός είναι ένας μεγεθυντικός φακός που θα δεις το μυρμήγκι

ελέφαντα. Οπότε είναι η ώρα να δούμε το μυρμήγκιμυρμήγκι και το ελέφαντα- ελέφαντα, αλλά η υπερβολή είναι στο χιούμορ», είπε ο πρωταγωνιστής και δημιουργός του έργου, Λάκης Λαζόπουλος, με τη Σοφία Φιλιππίδου να συμπληρώνει: «Είμαστε απελπισμένοι αλλά όχι ακριβώς με τη βαρύτητα της απελπισίας… είμαστε Απελπισίτο! Είναι πιο ανάλαφρο».

«Στην επιθεώρηση δωματίου είναι μαζεμένη σκέψη, πιο ουσιαστική σε έναν χώρο χωρίς φαντασμαγορικά, χωρίς φώτα αλλά σε μία ουσία λόγου και κυρίως σε μία άλλη δραματουργική επεξεργασία η επιθεώρηση. Πιο παράσταση, πιο συνέχεια… ροή και έργο που καταλήγει κάπου. Τα συναισθήματα είναι πιο εμφανή, δηλαδή, αυτοί όλοι οι χώροι απορροφούν πολύ το βλέμμα, το μάτι. Εδώ είσαι αφοσιωμένος εσύ και ο λόγος, αυτό που συμβαίνει και όπως είσαι σε μια παρέα και γελάς ή δεν γελάς… αυτό λειτουργεί ακριβώς σαν παρέα. Σε βάζει μέσα σε ένα δωμάτιο», δήλωσε ο ηθοποιός.

Όσο για το αν η παράσταση είναι η μεταφορά του Altsantiri Νιουζ, στο θεατρικό σανίδι ο ηθοποιός εξήγησε: «Όχι, δεν μοιάζει καθόλου».

«Όχι δεν μοιάζει. Είναι πιο γλυκό, πιο τρυφερό. Κλειστήκαμε κάπου μέσα γιατί δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλού. Μας βάζει να ψαχτούμε, ποιοι είμαστε, πού πάμε, βγάζει κάποια υπαρξιακά γιατί και η επιθεώρηση μπορεί να βάλει υπαρξιακά ερωτήματα», συμπλήρωσε η Σοφία Φιλιππίδου.

Με τον Λάκη Λαζόπουλο να συνεχίζει: «Άλλωστε μπήκαν στην εποχή. Έχουν κλειστεί όλοι οι Έλληνες σε ένα δωμάτιο και συζητούν τι θα κάνουν, πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, το πώς θα αντιμετωπίσουν το αύριο, το σήμερα και πώς θα βγουν από το δωμάτιο. Όλη η ιστορία είναι αποκομμένοι Έλληνες, οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά είναι ορατοί – αόρατοι, είναι υπαρκτοί – ανύπαρκτοι. Η επιθεώρηση δωματίου σημαίνει μια καινούργια γραφή, δηλαδή πετάμε ότι είναι περιττό, όπως όλη η Ελλάδα πετάει ότι θεωρεί πως είναι περιττό και μένει σε ένα δωμάτιο σκέψης».

Το «Α-πε-λπι-σί-το» όμως τι πραγματεύεται;

«Στο επίκεντρο έχει το πολιτικό σύστημα, τον τρόπο που σκέφτεται ο Έλληνας, τον τρόπο που σκέφτονται οι πολιτικοί, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε όλοι. Κυρίως ότι κάτω από τον θυμό δεν μπορείς να δεις σωστά. Ο θυμός είναι ένας μεγεθυντικός φακός που θα δεις το μυρμήγκι ελέφαντα. Οπότε είναι η ώρα να δούμε το μυρμήγκιμυρμήγκι και το ελέφαντα- ελέφαντα αλλά η υπερβολή είναι στο χιούμορ. Ο χιουμοριστικός φακός είναι άλλος από τον παραμορφωτικό φακό της διαστρέβλωσης, είναι πιο ενδιαφέρον», εξήγησε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Η θεατρική παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες, από τις 25 Δεκεμβρίου έως και τις 14 Γενάρη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

Keywords
Τυχαία Θέματα