Γιατί ο πατέρας του internet είναι απογοητευμένος με την εξέλιξη του διαδικτύου;

Όταν τίποτα δεν γίνεται όπως το έχεις σχεδιάσειΟ πατέρας του ίντερνετ, Τιμ Μπέρνερς-Λι, επισημαίνει όλα όσα γίνονται λάθος στο διαδίκτυο.

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το World Wide Web, ανοίγοντας σε όλους μας έναν καινούργιο, θαυμαστό κόσμο, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος είναι με την εξέλιξη του «παιδιού» του.

Ο επιστήμονας που έλαβε πρόσφατα

το βραβείο Turing για τη συμβολή του στο World Wide Web, δεν παρέλειψε να κατακρίνει τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τις προθέσεις τους να αποδυναμώσουν την αποκρυπτογράφηση στο διαδίκτυο, αλλά και να παραθέσει όλα όσα γίνονται λάθος σήμερα στο internet, τονίζοντας πως τίποτα δεν γίνεται όπως το είχε ονειρευτεί. Ποια είναι τα κυριότερα λάθη που επισημαίνει;

Η διαφήμιση έχει καταστροφικές συνέπειες στη ειδησεογραφία

Ένας υποψιασμένος χρήστης μπορεί να κατανοήσει τις ειδήσεις που είναι πραγματικές, από εκείνες που υποστηρίζονται διαφημιστικά. Όπως τονίζει, όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα (για τα μέσα ενημέρωσης με συνδρομή) μπορούν να έχουν πιο αντικειμενική ενημέρωση, διαφορετικά θα ενημερώνονται από μέσα που εξαρτώνται από τη διαφήμιση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγνοούν ότι είναι και αυτά υπεύθυνα για το μπλοκάρισμα των ψευδών ειδήσεων

Σύμφωνα με τον Μπέρνερς-Λι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές για να μεταδίδουν περισσότερες αληθινές παρά ψευδείς ειδήσεις, κάτι για το οποίο είχε πρόσφατα κατηγορηθεί το Facebook.

Η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο είναι δικαίωμα που έχει καταπατηθεί

Η παρακολούθηση της online δραστηριότητας των πολιτών από το κράτος και η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων καταπατά των δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα.

«Η ιδέα ότι όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να κατασκοπεύουν τους πολίτες και να διατηρούν τα δεδομένα για έξι μήνες, είναι φρικτό», τόνισε ο Μπέρνερς-Λι, μετά την αναγγελία της βρετανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

Το νέο project που αναπτύσσει

Προκειμένου να βρει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι αναπτύσσει ένα project ονόματι Solid, το οποίο θα βοηθήσει τους χρήστες να έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόγραμμα που θα διαχωρίζει τα δεδομένα από τις εφαρμογές στις οποίες χρησιμοποιούνται, για την ανάπτυξη του οποίου ίσως φανεί χρήσιμο το χρηματικό ποσό που έλαβε ο επιστήμονας παράλληλα με το βραβείο Turing.

Keywords
Τυχαία Θέματα