Για σπάνιο διχασμό του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Τον σπάνιο διχασμό μελών του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και την βιωσιμότητα του χρέους επισήμανε σήμερα ο διεθνής Τύπος. Με αφορμή τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για διηρημένο ΔΣ του Ταμείου, την στιγμή που είναι γνωστή η αντιπαράθεση των αμερικανικών με τα ευρωπαϊκά στελέχη, σχετικά με τη συμμετοχή

του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Financial Times: Διχασμός του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οδήγησε σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, το Ταμείο εξέδωσε μία ασυνήθη ανακοίνωση, παραδεχόμενο ότι το Συμβούλιό ήταν διχασμένο για τα συμπεράσματά της έκθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Επισημαίνει, ειδικότερα, τη διαπίστωση στην ανακοίνωση του Ταμείου ότι «κάποια μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Το Συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως λειτουργεί συναινετικά, με τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό να κρατούνται μακριά από τη δημοσιότητα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει, δεν αποκάλυψε ποια μέλη του είχαν αντιρρήσεις, αλλά η ανακοίνωση δείχνει την ευαισθησία γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει μάχη με τους ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ ανέφερε παράλληλα στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν ότι «η Ελλάδα δε χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει κάνει, η οποία αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμά περίπου 1,5% του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018», όπως προβλέπει το πρόγραμμα του 2015.

Οι «περισσότεροι διευθυντές πρόσφεραν επίσης τη στήριξή τους στην άποψη ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ καρφώνει επίσης τους ευρωπαίους τονίζοντας, «την ανάγκη να υπολογισθεί η ελάφρυνση με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτυγχάνει πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

RTBF: Διάσταση απόψεων αναφορικά με το ελληνικό χρέος στους κόλπους των κρατών-μελών του ΔΝΤ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους FT και η βελγική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση RΤBF, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για «διάσταση απόψεων αναφορικά με το ελληνικό χρέος στους κόλπους των κρατών μελών του ΔΝΤ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των μελών του σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη νέων μέτρων ελάφρυνσής του.

Όπως προστίθεται, το ΔΣ του ΔΝΤ συζήτησε χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία -έκθεση η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, αλλά, έχει διαρρεύσει- και έκρινε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, καλώντας τους Ευρωπαίους να πράξουν περισσότερα για τη μείωσή του.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνει το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Ταμείου συντάχθηκαν με τη συγκεκριμένη εκτίμηση, ωστόσο, με κάποιες επιφυλάξεις, ενώ ορισμένοι είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς επίσης και με την αναγκαιότητα ελάφρυνσής του από τους Ευρωπαίους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, αφενός τη σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, αφετέρου τις διαφορές που εμφανίστηκαν σε ένα τεχνικό αλλά ταυτόχρονα κρίσιμο σημείο, αναφορικά με το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ υπογραμμίζει ότι τα μέλη συμφώνησαν ομόφωνα να ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα το βαρύ τίμημα που έχει, ήδη, καταβληθεί από τον ελληνικό λαό.

Τέλος, στη διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών περί του πρακτέου σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, αναφέρεται και η εφημεριδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Προβλήματα στην ελληνική τρόικα».

Γαλλικός Τύπος: Διηρημένο για το ελληνικό χρέος το ΔΣ του ΔΝΤ

Στις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Διχασμένα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος».

Το δημοσίευμα βασίζεται στην ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που είχε εξασφαλίσει το γαλλικό πρακτορείο AFP πριν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του ΔΝΤ «εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμη βάση» και καλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος της Αθήνας.

«Αυτή η ζοφερή διάγνωση», γράφει η Le Monde θέτει πρωταρχικά σε κίνδυνο τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015, παρά την επιμονή της Γερμανίας (για συμμετοχή του Ταμείου), καθώς, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει το χρέος ως βιώσιμο, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι διευθυντές του ΔΣ του ΔΝΤ πιστεύουν ότι μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να το καταστήσει βιώσιμο.

Επίσης, κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος.

Ωστόσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα «να ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, η επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βαρύ τίμημα» που ήδη έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από το 2010.

Με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον και το πρακτορείο Reuters, η οικονομική Les Echos υπογραμμίζει δήλωση του ΔΝΤ ότι «μακροπρόθεσμα, το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι μικρότερο του 1% εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται στη χώρα, από το πακέτο διάσωσης».

Σημειώνει επίσης το ότι το ΔΝΤ δεν έδωσε την ταυτότητα, ούτε τον αριθμό αυτών, από το σύνολο των 24 διευθυντικών στελεχών του ΔΣ, που τάχθηκαν υπέρ ενός πιο φιλόδοξου στόχου.

Αυτή η διαίρεση των μελών του ΔΝΤ είναι σπάνιο φαινόμενο και αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες του Ταμείου για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Les Echos, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με ορισμένους άλλους αξιωματούχους δήλωσαν ότι ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% είναι «υπερβολικά φιλόδοξος».

Η Γερμανία, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

Το ΔΝΤ δεν λέει τίποτα στην ανακοίνωσή του, για το εάν προτίθεται να συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα διάσωσης.

Οι διευθυντές όμως αναγνώρισαν ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν κατά πολύ βαρύνει και επιβραδύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μια κοινωνία που ήδη χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, καταλήγει η Les Echos.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η οικονομική La Tribune, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το αδιέξοδο που δημιουργείται με τη γερμανική στάση.

«Το Βερολίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με μια νέα μείωση του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κάθε καταστροφική διάγνωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας», γράφει και σημειώνει:

Ένα χρέος 310 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με το 177% του ΑΕΠ είναι ένα «απολύτως μη βιώσιμο χρέος» και αυτή η διάγνωση δεν είναι ουδέτερη, καθότι για να δανείσει το ΔΝΤ χρήματα σε μια χώρα, θα πρέπει να κρίνει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Η Le Figaro, τέλος, βασίζεται και αυτή στο κείμενο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP και δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Repubblica: Το ΔΝΤ ασκεί κριτική στην ΕΕ για την Ελλάδα

«Υπερβολική λιτότητα, πρέπει να περικοπεί το χρέος». Tο Διεθνές Νομισματικό Tαμείο ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί κριτική αλλά παραμένει έτοιμο να συζητήσει με τις νομισματικές Αρχές περαιτέρω συνεργασία σε ότι αφορά την διάσωση της Αθήνας».

Η La Repubblica εκτιμά ότι «στις 20 Φεβρουαρίου θα κριθούν πολλά, όταν το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ανάψει «πράσινο φως» στις νέες βοήθειες προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Έτορε Λιβίνι, «αν βγει μαύρος καπνός», το πρώτο ραντεβού στο οποίο θα μπορέσει να συζητηθεί και πάλι το ελληνικό ζήτημα, θα είναι τον Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα