Δίκη Χ.Α.: Ξεκίνησε η εκδίκαση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με πρώτη υπόθεση το «Συνεργείο»

Συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη για 124η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Ολοκληρώθηκαν οι τρεις υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα – η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονική επίθεση κατά των Αιγυπτίων αρχιεργατών και η δολοφονική επίθεση εναντίων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ- και η διαδικασία πέρασε στις υποθέσεις που αφορούν την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρώτη

υπόθεση που εκδικάζεται είναι η επίθεση χρυσαυγιτών με την παρουσία των βουλευτών Γιάννη Λαγού και Νίκου Μίχου, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10 Ιουλίου 2013.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 50 μέλη της Χ.Α. έφτασαν στον χώρο του «Συνεργείου» με μοτοπορεία, και κρατώντας λοστούς και κοντάρια προκάλεσαν φθορές στο κτίριο και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 7:30 το απόγευμα και μέσα στον κοινωνικό χώρα υπήρχαν παιδιά που έκαναν μάθημα αγγλικών. Τα ανήλικα κλειδώθηκαν στην τουαλέτα για να προστατευθούν.

Πριν λίγους μήνες, για την παρούσα υπόθεση, η Βουλή ψήφισε την άρση ασυλίας των βουλευτών Λαγού και Μίχου.

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση του «Συνεργείου» ήταν ο αστυνομικός Δημήτρης Γώγουλος και αργότερα ακολούθησε ο επίσης αστυνομικός Αχιλλέας Κίσσας.

«Γύρω στις 19.20 άκουσα συνθήματα και παρατεταμένα κορναρίσματα. Βγήκα στο μπαλκόνι και είδα γύρω στα 30 δίκυκλά. Φώναζαν το σύνθημα «Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή». Φορούσαν μαύρες μπλούζες και πρόλαβα να δω κάποιων τις πλάτες και οι μπλούζες τους έφεραν τα διακριτικά της Χ.Α. Στην ουρά της πορείας ήταν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ με αναμμένους φάρους. Στη συνέχεια μπήκα μέσα στο γραφείο και μετά από 5-10 λεπτά έλαβα τηλεφώνημα από το κέντρο επιχειρήσεων», κατέθεσε ο κ. Γώγουλος.

Γώγουλος: Όταν έφτασα στο σημείο της επίθεσης επιχείρησα να ρωτήσω τι έχει συμβεί αλλά τότε δέχτηκα φραστική επίθεση και έφυγα με γρήγορο βηματισμό.

Πρόεδρος: Η συνδρομή η δικιά σας ποια ήταν; Θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε εκείνη την ώρα εκεί μέσα.

Γώγουλος: Να ενημερώσω, εγώ είχα όλη την καλή διάθεση να ενημερωθώ, να επιληφθώ αλλά από τα συμφραζόμενα είδα εχθρική διάθεση φωνάζανε «μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί», «μαζί τα κάνανε».

«Στο τηλέφωνο μετέφερα ότι υπάρχουν άτομα συγκεντρωμένα, ότι είδαμε τις φθορές και μας είπαν να κάνουμε αναζητήσεις για οτιδήποτε επιλήψιμο, κινηθήκαμε στην Ηλιούπολη, ψάχναμε για δίκυκλα με επιβαίνοντες με διακριτικά της ΧΑ και σημαίες», κατέθεσε ο κ. Κίσσας ο οποίος υπηρετεί στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και συνέχισε λέγοντας:

«Ήθελαν να είμαστε στο σημείο, δεν μας πλησίασε κανείς από εκεί να μας πει οτιδήποτε, ούτε εμείς τους πλησιάσαμε, γιατί ο κ. Γώγουλος μας είπε ότι κατευθύνθηκε προς το πλήθος να δει τι συμβαίνει και μου είπε ότι του επιτέθηκαν. Είδα σπασμένη τη τζαμαρία της εισόδου και σπασμένες καρέκλες. Το κέντρο μου είπε ότι τραυματίας είναι ο κ. Δρίμυλης. Από τη στιγμή που το κέντρο μου είπε να μην κάνω τίποτα, δεν θα έκανα. Από τη στιγμή που έφτασα μέχρι που έφυγα, εγώ ακολουθούσα εντολές του κέντρου, και το ασθενοφόρο θα το καλούσε το κέντρο. Αλλά αφού δεν είχα εντολή να πάω μέσα, δεν πήγα. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι χωρίς εντολή του κέντρου, γιατί αν γινόταν τίποτα, εγώ θα έβρισκα το μπελά μου, και μάλιστα εγώ ζήτησα να μιλήσω το Δ/ντη του κέντρου, ο οποίος μου είπε να μην κουνηθώ από εκεί αν δεν λάβω άλλη εντολή. Και δεν έλαβα».

Κίσσας: Όταν γύρισα στην υπηρεσία μου έλαβα εντολή να ψάξω στο ίντερνετ να δω αν έχει γραφτεί κάτι και είδα ότι έχει γραφτεί στο INDYMEDIA & στο iefimerida

Πρόεδρος: Η υπηρεσία σας σας είπε να ψάξετε στο ίντερνετ; Η αστυνομία να ψάξει στο ίντερνετ;

Κίσσας: Ό,τι σας λέω ακριβώς, αυτή ήταν η εντολή από την αξιωματικό υπηρεσίας της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα