Γερμανικό «καψόνι» αναβάλλει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ

Οι γερμανικές επιφυλάξεις «παγώνουν» τη δόση καθώς όπως υποστηρίζουν η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει τον ΦΠΑΗ Γερμανία ζητά να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ ώστε να μην αλλάξει η δημοσιονομική «ισορροπία»Η εκταμίευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία, ήτοι στο τέλος ΑυγούστουΣτον «πάγο» και στο θέμα που είχε ανοιχτεί με τις συντάξεις και το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών

Αναβάλλεται για

τον Αύγουστο η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που σχετίζεται με το τρίτο μνημονιακό της πρόγραμμα. Ο λόγος έγκειται στις επιφυλάξεις που διατυπώνει το Βερολίνο που υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά που έχουν αυξημένες προσφυγικές ροές. Ή απλά πρόκειται για ένα ακόμα «καψόνι» από πλευράς Γερμανίας.

Κοντολογίς, η Γερμανία ζητά να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ ώστε να μην αλλάξει η δημοσιονομική «ισορροπία».

Κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, o επικεφαλής της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε ότι η τελική έγκριση για την εκταμίευση της εναπομείνουσας δόσης των 15 δισ. ευρώ, θα δοθεί, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

«Αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές Αυγούστου» εξήγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παρότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για το «πάγωμα» του ΦΠΑ, η συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, υποχρεώνει την Ελλάδα να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ, ώστε να μην αλλάξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του μέτρου.

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε βέβαιος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. «Απλώς θα απαιτηθεί λίγο παραπάνω χρόνος από ό,τι περιμέναμε» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ωστόσο, το Eurogroup έβαλε στον «πάγο» και στο θέμα που είχε ανοιχτεί με τις συντάξεις και το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών. Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών, ιδίως τώρα στο τέλος του προγράμματος. Και πιστεύουμε ότι θα το κάνει» .

Μάλιστα, υπενθύμισαν ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας να προβεί σε αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Για «τεχνικό κώλυμα» έκανε λόγο ο Ρέγκλινγκ

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκταμίευση της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα καθυστερήσει ως τον Αύγουστο, λόγω τεχνικού κωλύματος της Γερμανίας που συνδέεται με τις εθνικές της διαδικασίες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM συνεδρίασε για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο όμως υιοθέτησαν μόνο τα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι η Γερμανία. Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Γερμανία εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών της. «Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει πολύ συχνά στο παρελθόν. Μόλις αρθούν οι επιφυλάξεις θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Συνεχίζοντας, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αύριο το Συμβούλιο Διοικητών του ESM καλείται να αποφασίσει για την τελική εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, ωστόσο η Γερμανία έχει επιφυλάξεις. Πάντως, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αναμένει από όλες τις χώρες να υιοθετήσουν την εκταμίευση της τελικής δόσης. «Αυτή η επιφύλαξη της Γερμανίας μπορεί να αρθεί τον Αύγουστο και μετά θα προχωρήσουμε στην τελική εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Κληθείς να απαντήσει αν το “κώλυμα” της Γερμανίας σχετίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα στα νησιά, ο Κ. Ρέγκλινγκ απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και το Eurogroup έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα αρθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναζητήσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τροποποιήσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα