Α. Τσίπρας: Συμφωνήσαμε με τον κ. Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο

21:03 12/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χθες και σήμερα, που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα», όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών, είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν ήταν εύκολη και πως του έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί

πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοιχτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.

Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Είπε ότι διήρκησε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ερντογάν έχω περισσότερες ελπίδες για το θέμα των δύο στρατιωτικών απ’όσες είχα όταν μπήκα. Δεν υπήρξε ευθεία συσχέτιση με τους οκτώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κατέστησε σαφές πως το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ότι για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Επίσης, του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Όσον αφορά το προσφυγικό, αποφάσισαν -όπως είπε-να έχουν πιο στενή επικοινωνία οι δύο πλευρές και ειδικότερα οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών. Αυτό ήταν και το θετικό σημείο της συνάντησης μου με τον κ. Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ είπε ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων. «Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Πάνο Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική». Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ’ τη συμφωνία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα