Γερμανία: Απαγορεύτηκε οριστικά η χρήση πλαστικής σακούλας

Την οριστική απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας αποφάσισε η Γερμανία, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάντως η απόφαση αυτή δημιούργησε δύο τάσεις για τα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς εγείρει ερωτήματα  για το αν πρόκειται για μία ουσιαστική ή απλώς συμβολική κίνηση. «Είμαι σίγουρη ότι σύντομα σχεδόν κανείς δεν θα νοσταλγεί τις σακούλες μιας χρήσης», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απαγόρευση των πιο λεπτών πλαστικών σακουλών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για φρούτα

και για λαχανικά, πάντως ήδη  από το 2016 οι επιχειρήσεις εμπορίου δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να κοστολογούνται οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία, γεγονός που οδήγησε με επιτυχία στη μείωση της κατανάλωσής της. Σε σχέση με το 2015 η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 64%.

Εμφανώς δυσαρεστημένος από την παραπάνω απόφαση φάνηκε ο εμπορικός σύλλογος HDE, ο οποίος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Η απαγόρευση είναι μια σαφής παραβίαση της σύμβασης και της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στέφαν Γκέντ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών: οι πλαστικές σακούλες «χρησιμοποιούνται συχνά μετά από επανειλημμένη χρήση ως σακούλες σκουπιδιών. Καταλήγουν στο περιβάλλον μόνο, όταν οι καταναλωτές δεν κάνουν σωστό διαχωρισμό».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, χαιρέτισε την απόφαση, κάνοντας όμως περισσότερο λόγο για ένα «συμβολικό μέτρο». Το ίδιο πιστεύει και η WWF: «Η απαγόρευση που έρχεται στη Γερμανία έχει μάλλον συμβολική σημασία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Μπέρνχαρντ Μπάουσκε. Εξηγεί ότι όταν αυξάνεται παράλληλα η κατανάλωση χάρτινων σακουλών ή όταν οι καταναλωτές επιλέγουν τις δωρεάν σακούλες για τα φρούτα, από οικολογική άποψη το κέρδος είναι μηδαμινό. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γιούντιθ Σκουντέλνι.

Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος «DUH» χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας ότι η παραγωγή πλαστικών σακουλών επιβαρύνει το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη. Προτρέπει, επίσης, τους εμπόρους να προσφέρουν ελκυστικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών ως εναλλακτική λύση και να προωθούν τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης μέσω κουπονιών ή εκπτώσεων.

Η προβλεπόμενη απόφαση συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση και των βιολογικών και βιοδιασπώμενων σακουλών, καθώς σύμφωνα με τη Σούλτσε «το βιοπλασικό είναι μία απάτη και δεν αποσυντίθεται όπως τα οργανικά απόβλητα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, από το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα