«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό για συμφωνία με ΠΓΔΜ και πρόταση μομφής

Σφοδρές συγκρούσεις με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜΣτα «χαρακώματα» Μαξίμου με ΝΔ και ΣαμαράΤην Παρασκευή ενημερώνει ο Τσίπρας τη Βουλή για ΣκοπιανόΤα σενάρια για κατάθεση πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευσηΝΔ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο το «Severna
Makedonija»

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με αφορμή την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας ΕλλάδαςΠΓΔΜ για τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, η οποία πλέον λέγεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja».

Συγκεκριμένα, στα «χαρακώματα» βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου με τη ΝΔ, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην την υπογράψει να μην υπογράψει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, με το Μαξίμου να απαντά χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ ως «κατώτερο των περιστάσεων».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και σήμερα, Τετάρτη με τη ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ΝΔ έδειξε από το πρωί της Τετάρτης τις διαθέσεις, με τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου και τον δε Αντώνη Σαμαρά να εξαπολύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθεία επίθεση.

Σημειώνεται πως μετά την επίθεση Σαμαρά στον ΠτΔ, δημιουργήθηκε ένα μικρό «αλαλούμ» από μία «διαρροή» που αποδόθηκε σε κύκλους της Προεδρίας ως απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, η οποία ωστόσο στη συνέχεια διαψεύστηκε.

«Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα», ήταν η φράση η οποία έκανε τον γύρο των διαδικτυακών ΜΜΕ και αποδόθηκε λανθασμένα σε κύκλους του Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι συγκρούσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν με τη «σκυτάλη» στην κόντρα να παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, με ιταμό μάλιστα τρόπο», εμπλέκοντας τον κ. Παυλόπουλο στην αντιπαράθεση για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Στην αντιπαράθεση Μαξίμου με ΝΔ και Σαμαρά παρενέβη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έβαλε τον Αντώνη Σαμαρά στο «στόχαστρό» του λόγω αναφοράς του στον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, δήλωσε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε η ΝΔ, απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο πως «έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου», τόνισε η ΝΔ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση της ΝΔ, σχολιάζοντας πως «η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις».

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», καταλήγει στην απάντησή του.

Την Παρασκευή ενημερώνει ο Τσίπρας τη Βουλή για Σκοπιανό

Εν μέσω των σφοδρών συγκρούσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση επί της συμφωνίας που επετεύχθη για το Μακεδονικό.

Τα σενάρια για κατάθεση πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση

Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εξετάζει έντονα τις τελευταίες ώρες η Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρόταση μομφής αύριο, σταματά αυτόματα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφισή του και ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, καθώς υπάρχουν σκέψεις για επικοινωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Νίκο Βούτση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε η συλλογή υπογραφών μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, ενέργεια απαραίτητη για την υποβολή πρότασης μομφής.

ΝΔ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο το «Severna Makedonija»

Το βράδυ της Τετάρτης η ΝΔ επανήλθε στο Σκοπιανό, σχολιάζοντας το κείμενο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνά της, σε ένα ακόμη κακοστημένο ρεσιτάλ προπαγάνδας, βαφτίζουν “διπλωματική επιτυχία” την άκρως προβληματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον κ. Ζάεφ και τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Πρόκειται για άλλη μία χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μία κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια» ανέφεραν πηγές της ΝΔ και παρέθεσαν ορισμένες επισημάνσεις για το κείμενο της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα