Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία: 878 αστεροειδείς ενδέχεται να συντριβούν στη Γη (video)

Μπορεί να ζήσουμε μια καταστροφική πρόσκρουση αστεροειδούς στον πλανήτη μας; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί πλέον μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας τονίζουν ότι 878 αστεροειδείς ενδέχεται μέσα στον επόμενο αιώνα να συντριβούν στη Γη.

Όπως επισημαίνει η ESA, η πιθανότητα-όσο μικρή κι αν είναι- δεν μπορεί να αποκλειστεί. Προειδοποιεί δε ότι ακόμη κι ένας μικρός

αστεροειδής θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές καταστροφές». Για να μειώσει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο η ESA ενώνει τις δυνάμεις της με διεθνείς εταίρους όχι μόνον για τον εντοπισμό των επικίνδυνων αστεροειδών, αλλά και για την ανάπτυξη τεχνολογίας εκτροπής τους.

Μάλιστα η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, όπου ειδικοί θα συζητήσουν τα σχέδια της NASA να ρίξει το διαστημικό της σκάφος DART στον αστεροειδή Diymos-B διαμέτρου 160 μέτρων. Επίσης ειδικοί θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο (12-13 Σεπτεμβρίου) στο Μόναχο για να συζητήσουν τα συμπεράσματά τους για τον αστεροειδή 2006 QV89, που πέρασε κοντά από τη Γη στις 9 Σεπτεμβρίου.

The International #AIDA4Asteroids workshop is underway today in Rome, Italy. AIDA: Asteroid Impact Deflection Assessment is a #PlanetaryDefense collaboration – with @NASA and @JHUAPL‘s DART and @ESA’s proposed #HeraMissionhttps://t.co/cU84aKMy8g pic.twitter.com/noRZ7DS9A7

ESA (@esa) 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η ESA θα φιλοξενήσει στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας ένα σεμινάριο έκτακτης ανάγκης με στόχο την δημιουργία συνδέσμου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και των εθνικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. «Αυτές οι συναντήσεις αποκαλύπτουν το εύρος των δράσεων που αναλαμβάνονται ανά την υφήλιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων από μια πρόσκρουση αστεροειδούς, τη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την προετοιμασία της Γης για το απίθανο ενδεχόμενο μιας πρόσκρουσης – η πλανητική άμυνα ενισχύεται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα