Επιμένει στο ενταξιακό βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία η Γαλλία

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πρώιμων συζητήσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, η Γαλλία διατήρησε την κατ’εξοχήν αρνητική της στάση, βαραίνοντας  τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Γαλλία, εμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

και ζητά μια μεταρρύθμιση της διαδικασίας, η οποία κρίνεται «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική»,  όπως δήλωσε η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Δεν είμαστε σε θέση βέτο», δήλωσε η Αμελί ντε Μονσαλέν κατά την άφιξη της στο Λουξεμβούργο για μια συνεδρίαση με τους ομολόγους της της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο», εξήγησε.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών και η άρνηση να διαχωρισθούν οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μπλοκάρει και τις δύο χώρες, επειδή κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, θεωρούν πως η Αλβανία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για ένταξη.

«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ψηφίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή», επέμεινε η ντε Μονσαλέν.

Το Παρίσι διατήρησε την αντίθεσή του παρά την έκκληση που απηύθυναν στις 3 Οκτωβρίου με επιστολή τους οι ηγέτες των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή) υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γερμανία και την Αυστρία να υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών και τη Γαλλία να αρνείται, εκτιμώντας ότι οι χώρες δεν είναι έτοιμες. Ιδιαίτερα ως προς την Αλβανία, τη στάση της Γαλλίας συμμερίζονται η Δανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, ενώ η γερμανική Βουλή, στο ψήφισμα με το οποίο ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, έθεσε συμπληρωματικούς όρους στην Αλβανία.

Ένας από αυτούς απευθυνόταν στο αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το οποίο οι Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν να επανέλθει στη συνταγματική νομιμότητα. Στους όρους συμπεριλαμβάνονταν επίσης η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, εξαιτίας της οποίας έχουν αποκλειστεί οι περισσότεροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού φάσματος.

Να διαχωριστεί η στάση για την Αλβανία από την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην «τιμωρήσει» τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας της Αλβανίας και να μην υιοθετήσει τη λογική ότι οι δύο χώρες πηγαίνουν «πακέτο».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση νέας αναβολής, το κενό της Ε.Ε. θα καλύψουν άλλοι επίδοξοι «παίκτες», όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Επιμένει στο ενταξιακό βέτο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία η Γαλλία - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα