Επιμένει στα αντίποινα η Τεχεράνη – Βίντεο από την κατάληψη του Stena Impero από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε πως μόνο «η σύνεση και η προνοητικότητα» θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Λονδίνου, αλλά η ασιατική χώρα, εκμεταλλευόμενη τη μεταβατική περίοδο ως την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, εξακολουθεί να απειλεί με περαιτέρω αντίποινα για την κράτηση σκάφους της στο Γιβραλτάρ, πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία.

Το Λονδίνο, με τη στήριξη Γαλλίας

και Γερμανίας, επιμένει πως η ενέργεια αυτή συνάδει με το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η Ε.Ε. προς το καθεστώς Ασσάντ στη Συρία.

Την ώρα που στη Μεγάλη Βρετανία υπουργοί της κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν μετά τη σύλληψη από τις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο

Εν τω μεταξύ παραμένει στο Ιράν το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero, ενώ κυκλοφόρησε βίντεο με την κατάληψη του σκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Την ίδια ώρα, σιγήν ιχθύος τηρεί ο επίδοξος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Προειδοποίηση πρός τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί στην πρωθυπουργική κούρσα, απευθύνουν, αλλά, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και κρατικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο: είτε θα επιληφθεί αμέσα της κρίσης είτε θα υπάρξει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση, επισημαίνουν.

Διαψεύδει το Φόρειν Όφις

Παράλληλα, το Ιράν κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει πολεμικό ελικόπτερο πάνω από το τάνκερ Stena Impero και κουκουλοφόρους κομαντος των Φρουρών της Επανάστασης να καταλαμβάνουν το σκάφος και να το κατευθύνουν σε ιρανική στρατιωτική βάση, όπου και παραμένει.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την αιτιολογία της Τεχεράνης πως το τάνκερ παραβίασε διεθνείς κανονισμούς και έπλεε σε ιρανικά ύδατα. Επίσης το Ομάν επιβεβαίωσε πως το σκάφος βρισκόταν σε δικά του χωρικά ύδατα όταν κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

#Iranian IRGC releases a video of the moment that their forces seized #British tanker #StenaImpero in the #StraitOfHormuz pic.twitter.com/sCiQNnndgH

West 7 Cooler King (@WestMid_ExCop) 21 Ιουλίου 2019

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Λονδίνο, στον οποίο έκανε σαφές πως η Βρετανία επιθυμεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Κι ενώ την κρίση χειρίζεται ο Χαντ, συνυποψήφιος του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία, ο τελευταίος δεν έχει κάνει ουδεμία δήλωση για το θέμα.

WATCH

Keywords
Τυχαία Θέματα