Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα στην Εργάνη για τις επιχειρήσεις (video)

Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης (24/03) η πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για την υποβολή της αίτησης για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, η οποία αφορά επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει δια νόμου τη λειτουργία τους και για τις πρώτες που βρίσκονται στη λίστα του ΚΑΔ που πλήττονται.

Οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν αρχικά την επιχείρησή τους στις πληττόμενες από την πανδημία του κορονοϊού που είτε είχαν σοβαρή οικονομική ζημία είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους ούτως ώστε να τύχουν των ευεργημάτων

που έχουν ήδη ανακοινωθεί (αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες και αναβολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις μήνες αλλά και την καταβολή στους ίδιους του επιδόματος των 800 ευρώ).

Από εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η δεύτερη συνοδευτική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να δήλωσουν ότι εργάζονταν σε επιχείρηση που είτε είχε σοβαρό πλήγμα είτε ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ούτως ώστε να δρομολογηθεί και για αυτούς η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και να ισχύσει και για αυτούς η αναβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (για 4 μήνες) και να καλυφτούν στο ακέραιο σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές για ένα τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την διαδικασία υποβολής της αίτησής τους για το επίδομα καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη.

Τέθηκε πριν λίγο σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας!
Οπως είχαμε υποσχεθεί!
Ενα δύσκολο και χωρις προηγούμενο εγχείρημα δημιουργήθηκε απο μηδενική βάση σε ελάχιστο χρόνο για την στήριξη εργαζομένων & επιχειρησεων!

— Yiannis Vroutsis (@VroutsisGiannis) March 24, 2020

Τις υπεύθυνες δηλώσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις-εργοδότες:

των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων (δικαιούνται να πληρώσουν το 60% του επαγγελματικού ενοικίου) ήπου βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους

Όσοι εργοδότες έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους – υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση).

Όσοι εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότηταςτους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση,

Όπου αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να γνωστοποιήσουν αυθημερόν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με mail, στους εργαζομένους τους.

Αυστηρές ποινές με φυλάκιση από τρεις μήνες έως δέκα χρόνια

Στο νέο έντυπο που ονομάζεται «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19» αναφέρεται ρητά πως: «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Η υπεύθυνη δήλωση των εργοδοτών

Το πεδίο “Μισθώνω ακίνητο” είναι υποχρεωτικό πεδίο για όσους έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου για την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής. Αυτοί είναι που δικαιούνται και το «ψαλίδι» 40% στο επαγγελματικό μίσθωμα.          

Εργαζόμενοι – Άνεργοι

Η δεύτερη υπουργική απόφαση που αφορά τους εργαζόμενους – άνεργους, δικαιούχους της επιδότησης των 800 ευρώ αναφέρει ρητά πως τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτούς), των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε επειδή ο εργοδότης κάνει χρήση της ρύθμισης για αναστολή συμβάσεων εργασίας καθώς πλήττεται από την εξάπλωση του κορονοιού, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Και οι δύο περιπτώσεις δικαιούχων υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.yeka.gr.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα υπάρχει αναρτημένο το έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού». Αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι – άνεργοι δικαιούχοι.

Αυτή είναι η Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων

Προσοχή, το πεδίο “Μισθώνω κύρια κατοικία” συμπληρώνεται μόνο αν ο ΚΑΔ του εργοδότη ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Αυτές είναι οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή, θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση «μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες (επιχειρήσεις) που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου». Ο Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν το έντυπο από την 1η Απριλίου.

(Με πληροφορίες από news247.gr, ethnos.gr)

Πηγή: Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα στην Εργάνη για τις επιχειρήσεις (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα