Ο γιατρός του «Σωτηρία», Αργύρης Τζουβελέκης, εκτιμά πως «6 στους 10 από όσους μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πεθαίνουν» (video)

Με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στην κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Αργύρης Τζουβελέκης, μεταφέροντας την εκτίμησή του ότι κατά την κορύφωση της κρίσης τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ θα βρίσκονται στο 60% περίπου.

«Βιώνουμε συνθήκες πολέμου». Με αυτή τη φράση περιέγραψε τη διάσταση της κρίσης ο κ. Τζουβελέκης, ο οποίος – μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha – έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για

τους νέους.

Όπως είπε, 20 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι στο «Σωτηρία», ενώ κανένας δεν έχει πάρει εξιτήριο. «Οι περισσότεροι είναι άνω των 60-65 ετών», είπε ο κ. Τζουβελέκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός δεν προσβάλλει τους νέους.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές περιπτώσεις με νέους ασθενείς, όπως για παράδειγμα έναν 31χρονο που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τον οργανισμό και αναφέρθηκε στα συμπτώματα, τα οποία κορυφώνονται με την εμφάνιση δύσπνοιας, η οποία στο τέλος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι όταν κλιμακωθεί η κρίση, τα ποσοστά θνητότητας για όσους εισάγονται σε ΜΕΘ θα είναι γύρω στο 60%. «Δηλαδή περίπου 6 στους 10 που θα μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πεθαίνουν, αυτό είναι το καλό σενάριο», είπε.

Συνεχίζοντας μίλησε για τις θεραπείες που δοκιμάζονται, οι οποίες, ωστόσο, έχουν «πενιχρά αποτελέσματα», όπως είπε.

«Δεν υπάρχουν ωράρια. Όλοι δουλεύουν πέραν των δυνατοτήτων τους», υπογράμμισε καθηγητής Τζουβελέκης και τόνισε:

«Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι δομημένο ώστε να αντέξει τις ακραίες συνθήκες μιας πανδημίας».

Το σχετικό απόσπασμα:

Πηγή: Ο γιατρός του «Σωτηρία», Αργύρης Τζουβελέκης, εκτιμά πως «6 στους 10 από όσους μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πεθαίνουν» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα