Εν αναμονή των εξελίξεων στη Γερμανία, το Μαξίμου «ανεβάζει στροφές»

Στάση αναμονής για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη ΓερμανίαΑισιοδοξία στο Μαξίμου, όπως εκφράστηκε και από την επίσκεψη ΝτάισελμπλουμΚοινή πεποίθηση πως η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της

Ώρα για δουλειά έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αφού στον απόηχο της επίσκεψης Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα,

αλλά και του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται η Γερμανία μετά τις εκλογές της Κυριακής, δεν αναμένονται πολλές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά υπογράμμισε κατά την παραμονή του στη χώρα ο επικεφαλής του Eurogroup «τώρα που η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Αποτελεί άλλωστε κοινή πεποίθηση ότι τα 95 προαπαιτούμενα που απομένουν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, αναμένεται να λυθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Πέραν τούτου, η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ και το καλό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εμφανές και από τις δηλώσεις του πρώτου όταν μίλησε για «το επενδυτικό ενδιαφέρον που συναντά για την Ελλάδα από ξένους επιχειρηματίες», ξεπερνώντας τον θεσμικό του ρόλο.

Ακόμα παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα το 2015 ήταν εξαιρετικά «βαρύ» και είχε πολλά δύσκολα θέματα. Υπογράμμισε ότι κοινός στόχος όλων είναι μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα και η ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας με την έννοια του απευθείας δανεισμού από τις αγορές.

Στάση αναμονής… όλης της ηπείρου

Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγνωστικά σχετικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Γερμανία, στην τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικούς συμμάχους.

Η αβεβαιότητα όμως αυτή δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για πιο ευρωπαϊκό ζήτημα αφού η ανάγκη για μία δομική συζήτηση σχετικά με το πού βαδίζει η Ε.Ε. και πώς προχωρά με βάση τις προκλήσεις που την έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, προσφυγικό), εντείνεται όλο και περισσότερο. Και σίγουρα η Γερμανία θα αποτελέσει για άλλη μία φορά σημαντικό παίκτη και ρυθμιστή της κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα