Ελληνικά F-16 θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Β. Μεκεδονίας – Υπεγράφη η συμφωνία

Τον αποκλειστικό έλεγχο του εναερίου χώρου τη Βόρειας Μακεδονίας αναλαμβάνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράφεται τη Δευτέρα (30/09) το απόγευμα στο Γ’ Σώμα Στρατού από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι υπεγράφη στο πλαίσιο των όρων που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, αφού τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας

ζήτησαν να προστατεύσουν ή διαφορετικά να ελέγχουν τόσο η Τουρκία, όσο και η Βουλγαρία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, Vasko Gjurchinovski στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τού ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, υπεγράφη από τους δύο αρχηγούς, ως εκπρόσωποι των δύο χωρών, η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της γείτονος χώρας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πιο αναλυτικά, είναι μέρος της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει επί της ουσίας κι όχι στα λόγια την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις ΝΑΤΟϊκές απαιτήσεις.

Στη συμφωνία προβλέπεται η αναχαίτιση αεροσκαφών που προτίθεται να διενεργήσουν τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα