Ελεύθερος θα αφεθεί ο Νίκος Ρωμανός – Τι αναφέρει η απόφαση του Εφετείου

Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια αναμένεται να αφεθεί ο Νίκος ΡωμανόςΟ Άρειος Πάγος του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή και έτσι μειώνεται η ποινή τουΑνάλογο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και για τον Αργύρη Ντάλιο

Mετά από έξι χρόνια, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε στον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές και έτσι, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς η ποινή του μειώθηκε από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αρχικά κατηγορηθεί για κατοχή

και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Στην ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και για τον Αργυρή Ντάλιο, η ποινή του οποίου έπεσε στα 20 χρόνια και αναμένεται να αποφυλακιστεί τους επόμενους μήνες.

Η ίδια η απόφαση του Αρείου Πάγου που οδήγησε πίσω στο Εφετείο την υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο για την καλή διαγωγή ως ελαφρυντικό, ακόμα και μετά την τέλεση του εγκλήματος.

Το χρονικό της υπόθεσης και η τελική αναγνώριση

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι φωτογραφίες με τα κακοποιημένα πρόσωπα των ληστών είχαν κάνει τον γύρο της δημοσιότητας και είχαν προκαλέσει σάλο ενάντια στη βία της αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Ρωμανός δεν συνδέθηκε με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής στην εν λόγω οργάνωση, ενώ και καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Ανάμεσα στους στόχους ήταν και το σπίτι του κατηγορούμενου για σημαντικά οικονομικά εγκλήματα, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου.

Η αρχική κρίση για την έφεση δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και έτσι ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Το ανώτατο δικαστήριο τελικά του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή, λαμβάνοντας υπόψη του το πως ο Νίκος Ρωμανός κατάφερε να παρακολουθήσει και να τελειώσει τελικά τη φοίτηση του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου.

Στη συνέχεια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και παρακολουθεί τα μαθήματα του με «βραχιολακι», ενώ έχει περάσει περίπου 20 μαθήματα. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο δικηγορος του Θεοδωρος Μαντάς, «τηρεί τους όρους της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα