Ελεύθεροι ο 14χρονος και οι υπόλοιποι μαθητές μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή (video)

Ελεύθερος αφέθηκε, τελικά, ο 14χρονος μαθητής από τον Χαλάνδρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που του «φόρτωσαν» κακουργηματική κατηγορία, μετά τη σύλληψή του στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης (15/10). Οι συμμαθητές του αλλά και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στα δικαστήρια τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. Στον ανακριτή απολογήθηκαν και οι υπόλοιποι μαθητές που είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν και αυτοί ελεύθεροι… 

Βγαίνοντας από το κτήριο των δικαστηρίων ο Βαγγέλης δήλωσε για την συμπαράσταση των συμμαθητών του «Είμαστε μια

οικογένεια». Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κοιμήθηκε στο πάτωμα. Μπροστά στον ανακριτή εκτός από τον 14χρονο, τη Δευτέρα (19/10) βρέθηκαν ακόμα επτά μαθητές, που έμειναν και αυτοί ελεύθεροι.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια για τον 14χρονο

Ισχυρή ήταν, λοιπόν, είναι η συμπαράσταση στον 14χρονο από το δήμο Χαλανδρίου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς και ισχυρή αστυνομική δύναμη, όταν ο μαθητής παρουσιάστηκε στις δικαστικές Αρχές για να απολογηθεί.

Συμμαθητές και συμμαθήτριες του Βαγγέλη φώναζαν από νωρίς «Βαγγέλη θυμήσου, είμαστε μαζί σου» και «Βαγγέλη σε αγαπάμε», «για να τους ακούσει», όπως οι ίδιοι εξήγησαν. Στη συγκέντρωση ήρθαν μαθητές και από το Ίλιον όπου φοιτούν άλλοι από τους συλληφθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι ο 14χρονος Βαγγέλης, μαθητής τού 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και εκλεγμένος γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του, και όπως αναφέρθηκε συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη (15/10) κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου.

Ο Βαγγέλης, όπως και χιλιάδες μαθητές, διαδήλωνε με αιτήματα τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού και λειτουργία των σχολείων με υγειονομική ασφάλεια. Όπως δήλωσε στο avgi.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος «είμαστε με τους Αηγιάννηδες και όχι με τους Ιαβάρηδες».

Αδερφή 14χρονου: Εννοείται πως τρέξαμε να τον δούμε αλλά δεν μας άφησαν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η αδερφή του 14χρονου Βαγγέλη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάθηκε ο Βαγγέλης και δεν ήξερα πού είναι. Τον έπαιρνα τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε. Πήραμε τη μητέρα μου και μας είπε ότι τον έχουν κρατήσει στην ΓΑΔΑ και κατηγορείται για κακουργήματα. Εννοείται πως τρέξαμε να τον δούμε αλλά δεν μας άφησαν. Λόγω COVID δεν τον έχουμε δει καθόλου. Τηλεφωνικά έχει μιλήσει λίγο με τη μητέρα μας».

Ο δήμος Χαλανδρίου και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, ζήτησαν την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή του από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.

«Η Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη όταν μαθητές φορτώνονται με κακουργήματα», δήλωσε στο avgi.gr o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης. Παρόντες στη συγκέντρωση είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και πολλοί βουλευτές του κόμματος…

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καταγγελίες για βίαιη προσαγωγή νεαρών, 15 – 16 χρονών, μαθητών από το μαθητικό συλλαλητήριο. Έγινε, άλλωστε, πρώτο trend στο twitter το #Χρυσοχοΐδη_παραιτήσου.

Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με κατασχεθέντα από την πορεία μαθητών – φοιτητών. Σημειώνεται ότι οι Αρχές προσχώρησαν σε 10 προσαγωγές και οκτώ συλλήψεις, μετά την πορεία, στην οποία σημειώθηκε ένταση, όταν μια ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές έξω από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα σπάζοντας και κάποιες κάμερες. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν, δέχθηκαν μια μολότοφ και απάντησαν με ρίψη χημικών, ενώ στη συνέχεια έπεσε και αρκετό… κυνηγητό στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Την ίδια ημέρα έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, μετά από επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

(πληροφορίες από avgi.gr

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα