Έκθεση «καταπέλτης» για τη Μόρια από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί (pdf)

έκθεση που δημοσιοποίησε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια ΜιγιάτοβιτςΗ Επίτροπος δημοσιοποίησε την έκθεση μετά από την επίσκεψή της τον περασμένο Ιούνιο στη Μόρια«Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα»

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η έκθεση που δημοσιοποίησε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό

καταυλισμό της Μόριας και για τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση οι πρόσφυγες.

Η Επίτροπος δημοσιοποίησε την έκθεση μετά από την επίσκεψή της τον περασμένο Ιούνιο στη Μόρια και τη συνάντησή της με φορείς που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Σύμφωνα με έκθεση «η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα».

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λέσβο, η Επίτροπος ενημερώθηκε για τις εντάσεις που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Ο επικεφαλής μιας κοινότητας προσφύγων με τον οποίο συναντήθηκε η Επίτροπος περιέγραψε τη Μόρια ως ηφαίστειο το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή για μια θέση στην ουρά, ή ένα μπουκάλι νερό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην Μυτιλήνη, όπως και στα περισσότερα Κέντρα Υποδοχής, η Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει ότι φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός προσφύγων από αυτόν για τον οποίο είχε σχεδιαστεί. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Μάλιστα, ειδική αναφορά στην έκθεση γίνεται και τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που καταγγέλλουν πρόσφυγες και έχουν επανειλημμένα τονίσει οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στα hot spots. «Η Επίτροπος κ. Μιγιάτοβιτς ανησυχεί βαθύτατα για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα και ανησυχεί για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς “προστατευτικής κράτησης”. “Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους».

Τέλος, η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την έκθεση:



Keywords
Τυχαία Θέματα