Εκτελέστηκε ο ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί – «Σοκαρισμένη» η ΔΟΕ, διεθνής καταδίκη

Εκτελέστηκε το Σάββατο (12/09) ο ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί, εμπλεκόμενος στην υπόθεση ανθρωποκτονίας για την οποία καταδικάστηκε ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συγκλονισμένη είναι η ΔΟΕ. Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση… 

Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, είπε στην κρατική

τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε το πρωί σε φυλακή του Σιράζ κατ’ εφαρμογή του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος «των γονέων και της οικογένειας του θύματος».

Η καταδίκη του Αφκαρί είχε προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία άρνησης παγκοσμίως. Ο παλαιστής υποστήριζε ότι ομολόγησε έναν φόνο που δεν έκανε, επειδή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος του δήλωνε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ενοχή του.

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν διαψεύδουν τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων. Την περασμένη Τρίτη (08/09), μια διεθνής ένωση που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές απαίτησε να αποκλειστεί το Ιράν από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις αν προχωρούσε στην εκτέλεση του Αφκαρί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να μην τον εκτελέσει.

«Σοκαρισμένη» η ΔΟΕ από την εκτέλεση

Όπως αναφέρθηκε, «σοκαρισμένη» δηλώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά τη γνωστοποίηση της εκτέλεσης του Ναβίντ Αφκαρί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΔΟΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εκκλήσεις αθλητών από όλο τον κόσμο και όλη η παρασκηνιακή δουλειά της ΔΟΕ, μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράν, τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης και την Ομοσπονδία Πάλης του Ιράν, δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Ο 27χρονος Αφκαρί, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

IOC Athletes’ Commission Statement on #NavidAfkari pic.twitter.com/tNA9f79tPo

— Athlete365 (@Athlete365) September 12, 2020

Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση

Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσε η εκτέλεση χθες του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί… «Η εκτέλεση από το ιρανικό καθεστώς του Ναβίντ Αφκαρί είναι μια κακόβουλη και βάναυση πράξη. Την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε αργά το Σάββατο (12/09)  στο twitter ο Μάικ Πομπέο. «Είναι μια εξοργιστική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και στα αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η ένωση αθλητών «Global Athlete» συχνά επικριτική τους αθλητικούς φορείς, κάλεσε την ΔΟΕ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης να επιβάλει άμεσες κυρώσεις για τον αποκλεισμό του Ιράν. Μια παγκόσμια ένωση που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές, η World Players United, ζήτησε από το Ιράν να μην εκτελέσει τον αθλητή.

1/ Our hearts are broken. Islamic Republic murdered #NavidAfkari, an innocent man for the crime of protesting. When I talked to his mother, she had hope the world could save his son. He was a wrestler. Our demand is for the world to ban Islamic Republic from international sports. pic.twitter.com/Uln18GzOFa

— Masih Alinejad (@AlinejadMasih) September 12, 2020

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Αφκαρί και της οικογένειάς του έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικά. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την «μυστική» εκτέλεση του Ναβίντ Αφκαρί, κάνοντας λόγο για «παρωδία της δικαιοσύνης» μετά από μια «πρόδηλα άδικη» δίκη.

Η σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε με ανάρτησή της δήλωσε «αποτροπιασμένη από την είδηση της εκτέλεσης του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκάρι». Το hashtag #Navid_Afkari στα περσικά διαδόθηκε ευρέως στο Twitter το Σάββατο (12/09) σε εκδηλώσεις στήριξης του 27χρονου και σε εκκλήσεις για την ακύρωση της εκτέλεσής του. Στο Λονδίνο, μια ομάδα διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε το Σάββατο (12/08) έξω από την ιρανική πρεσβεία κατά της εκτέλεσης.

Η δικηγόρος Μπαμπάκ Πακνιά επέκρινε επίσης τη «βιασύνη» της Δικαστικής Αρχής για την εκτέλεση της ποινής. «Ακόμα κι αν συνέβη η δολοφονία, δεν είναι ο ρόλος της Δικαστικής Αρχής να κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί χάρη (στον κατάδικο);», σημείωσε στο Twitter.

Με τουλάχιστον 251 εκτελέσεις το 2019 το Ιράν είναι η χώρα που εφαρμόζει τη θανατική ποινή περισσότερο στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Just heartbreaking

There is no bounds to the cruelty & pure evil of the #Iran regime, which just moments ago, executed champion wrester and political prisoner #NavidAfkari. His sole ‘crime’? Standing up to the brutal Iran regime and demanding basic civil & human rights! pic.twitter.com/ylM8rOfHdc

— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) September 12, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα