Τουρκία: Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον – «Αγαπώ την Τουρκία», είπε συγκινημένος

Ο αμερικανός πάστορας, κατά την ανάγνωση της απόφασης, συγκινήθηκε και είπε: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Χριστό, αγαπώ την Τουρκία»Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην ΤουρκίαΤου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσειςΩστόσο, μετά από δύο χρόνια αφέθηκε ελεύθερος καθώς ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την ΤουρκίαΟ αμερικανός πάστορας αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ από την Τουρκία με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Ελεύθερος

αφέθηκε ο αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία.

Τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 1 μήνα και 15 ημερών στον πάστορα, την οποία ωστόσο θεωρήθηκε ότι εξέτισε το διάστημα που βρισκόταν στη φυλακή αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο πάστορας συγκινήθηκε και έκλαψε την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Πριν από την ανακοίνωση αυτή είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Χριστό, αγαπώ την Τουρκία».

Η υπόθεση σε βάρος του Άντριου Μπράνσον, ενός ευαγγελικού πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας. Ο πάστορας βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο.

Ο δικηγόρος του αμερικανού πάστορα έγραψε στο Twitter: «Ο πελάτης μου είναι ελεύθερος πολίτης από τώρα, ήδη έφυγε για το σπίτι του» ενώ όπως είπε μετά θα πάει στο αεροδρόμιο.

Brunson lawyer: My client is a free man as of now, has already left for home, expect him to go to airport right after, will appeal the conviction.

— Erdem Aydın (@eerdemaydin) 12 Οκτωβρίου 2018

Ο αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, του οποίου η φυλάκιση και κατόπιν ο κατ’ οίκον περιορισμός του βρέθηκαν στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, προσήχθη την Παρασκευή ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, εν μέσω των έντονων αμερικανικών πιέσεων για την απελευθέρωσή του χωρίς όρους.

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.

Πότε συνελήφθη

Ο Μπράνσον, ηλικίας 50 ετών με καταγωγή από τη Νότια Καρολίνα είναι ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας ο οποίος εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης. Ο ίδιος διαβιεί στην Τουρκία παραπάνω από 23 έτη με την σύζυγό του, ενώ έχει αποκτήσει τρία παιδιά εκεί.

Τον Οκτώβριο του 2016 λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πάστορας συλλαμβάνεται και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Παράλληλα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μεταξύ των κατηγοριών και εκείνη για υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ευθέως ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.

Το tweet του Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης του πάστορα, έκανε το ακόλουθο «τιτίβισμα» στο twitter.

Working very hard on Pastor Brunson!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 Οκτωβρίου 2018

Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον αναμένεται να επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας εκ των αξιωματούχων επισήμανε ότι ο Άντριου Μπράνσον θα επιστρέψει στη χώρα του σήμερα Παρασκευή.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου είπε στο Ρόιτερς ότι ο πάστορας θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ με στάση στη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο της πτήσης του.

Keywords
Τυχαία Θέματα