Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο μετά την επιστροφή του εξόριστου αντιπροέδρου Ντόστουμ

Ο Αφγανός αντιπρόεδρος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ γλίτωσε παρά λίγο από μια φερόμενη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς επέστρεψε σήμερα από εξορία ενός και πλέον χρόνου στην Τουρκία έπειτα από κατηγορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πολιτικού αντιπάλου.

Ο Ντόστουμ, που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν πέρυσι εν μέσω κατηγοριών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, είχε φύγει από το αεροδρόμιο με αυτοκινητοπομπή λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη,

την οποία σύμφωνα με αξιωματούχους φαίνεται πως προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντανίς.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χασμάτ Στανεκζάι δήλωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην κύρια είσοδο του αεροδρομίου, όπου υποστηρικτές του περίμεναν να χαιρετίσουν τον Ντόστουμ κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του προς το κέντρο της πόλης.

«Ο αριθμός των απωλειών ενδέχεται να αυξηθεί. Η έκρηξη σημειώθηκε μόλις η αυτοκινητοπομπή του Ντόστουμ έφυγε από αεροδρόμιο», είπε.

Ο Ντόστουμ, ένας ουζεμπικικής καταγωγής βετεράνος δεκαετιών πολιτικής στο Αφγανιστάν, δεν έπαθε τίποτα και έγινε δεκτός με επευφημίες από υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο συγκρότημα των γραφείων του.

Μεγάλο τμήμα της περιοχής γύρω από το προεδρικό μέγαρο είχε κλείσει ενόψει της άφιξης του Ντόστουμ και στους δρόμους η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν έντονη.

Ο Ντόστουμ προκάλεσε την οργή δυτικών δωρητριών χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από πληροφορίες το 2016 σύμφωνα με τις οποίες οι φρουροί του είχαν απαγάγει τον αντίπαλό του Άχμαντ Εστσί και τον είχαν υποβάλει σε ξυλοδαρμό, βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές, όμως, εν μέσω διεθνών απαιτήσεων να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, εγκατάλειψε τη χώρα πέρυσι τον Μάιο, λέγοντας ότι μεταβαίνει για ιατρική θεραπεία στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα