Εκλογές στην Καταλονία θέλει η Μαδρίτη «για να τερματιστεί η κρίση»

Εμφύλιο στην Ισπανία βλέπει η ΕΕ“Συγγνώμη” ζητά η ισπανική κυβέρνηση για την αστυνομική βίαΕλεύθεροι οι ηγέτες των αποσχιστών και ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις

Τρόπους για να σβήσουν την “φωτιά” που καίει στην Καταλονία στον απόηχο του δημοψηφίσματος που προέκρινε συντριπτικά την απόσχιση του

κρατιδίου από την Ισπανία, αναζητά εναγωνίως η Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι βλέπει πως οι Καταλανοί δεν σκοπεύουν να ρίξουν τους τόνους, έτσι, αναζητά λύσεις που θα λειτουργήσουν “πυροσβεστικά” στην αποκλιμάκωση της “κρίσης“.

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τους καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (…) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εμφύλιο βλέπει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω παρέμβασης του επιτρόπου Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, επισήμανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Καταλονία.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο, προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης – Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.

Παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, ο γερμανός επίτροπος είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική. Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».

Τέλος, ο Έτινγκερ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μόνο «αν ζητηθεί».“Συγγνώμη” της ισπανικής κυβέρνησης για την αστυνομική βία

Συγγνώμη για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, δικαιολογώντας όμως παράλληλα τη βίαιη παρέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας.

«Λυπάμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα το κλίμα θα μπορέσει να αποκατασταθεί“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν λύσεις είναι να συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και να συμφωνήσουν γιατί “η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε για καιρό να αποκαταστήσει την κατάσταση”.

Ελεύθεροι οι ηγέτες των αποσχιστών και ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας

Ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Ισπανίας εξήλθαν ελεύθεροι από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου είχαν κληθεί να παρουσιαστούν.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει επιβληθεί εις βάρος τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, διοικητή της αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ –προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium– εξακολουθούν να ισχύουν.

Η Τερέσα Λαπλάνα, αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας, εναντίον της οποίας έχουν επίσης ασκηθεί διώξεις κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης.«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις«Η ένταση και η αβεβαιότητα» που συνδέονται με την κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και της ηγεσίας της Καταλονίας θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» στην Ισπανία, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το οποίο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2017 είναι «σταθερές».«Οι εντάσεις και η αβεβαιότητα που συνδέονται με την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις», δήλωσε η Άντρεα Σέχτερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα