«Έκλεισε» η συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο – Τα επόμενα βήματα

Τα κέρδη από τη διαπραγμάτευσηΤα επόμενα βήματα για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνίαΙκανοποίηση από τις Βρυξέλλες

Σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup τη Δευτέρα, κατέληξαν το Σάββατο κυβέρνηση και Θεσμοί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει χαρακτηριστικά: ” Κερδίσαμε πολλά και είμαστε ευχαριστημένοι”.

Δείτε επίσης: Έκλεισε η συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο

Τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση

Σχετικά με τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία σε ό,τι

αφορά την σειρά των πιστωτών, οι οποίοι αποζημιώνονται σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Όπως είπε, πρώτοι θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί αν πολλαπλασιαστεί ο βασικός μισθός των 586 ευρώ επί 2,75 για έξι μήνες.

Ακόμη, ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δείτε επίσης: Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – «Τα θέματα έκλεισαν»

Τα επόμενα βήματα για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία

Ο κ. Τσακαλώτος υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα επιτευχθεί και η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προς τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και τη δόση προς την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και (διευκρινίσαμε) ποια είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε ότι τα σχετικά νομοσχέδια θα ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα καθώς και ένα πολυνομοσχέδιο έως τις 22 Ιανουαρίου 2018.

Η ανακοίνωση των Θεσμών

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των Θεσμών.

Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες

Η επίτευξη συμφωνίας στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές, σχολίασε o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. «Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σε δική του ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε: «Καλά νέα σήμερα το βράδυ από την Αθήνα. Συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών για την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα