Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του «Ζορμπά» – Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους (εικόνες)

Μέχρι τη Ναυαρίνου βγήκε η θάλασσα στην ΚαλαμάταΚυριολεκτικά κάτω από τα νερά βρέθηκε το ΆργοςΑλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στην ΣτούπαΗ κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ έχει πλημμυρίσει ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος έπληξε με σφοδρότητα αρχικά την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη, πέρασε από την Αττική και στη συνέχεια κινήθηκε προς τα βορειοανατολικά.

Στη Μεσσηνία και τη Μάνη η θάλασσα βγήκε

στη στεριά, χείμαρροι και ρέματα φούσκωσαν στην Κορινθία και την Αργολίδα, όπου το Άργος βρέθηκε κυριολεκτικά κάτω από τα νερά, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα, κατολισθήσεις έκοψαν δρόμους στα δύο και η τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία.

Ζημιές προκλήθηκαν σε σκάφη και ιστιοφόρα, ένα αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στη Στούπα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε υποδομές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ σε αρκετές περιοχές στη Μεσσηνία σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος, οι οποίες όμως αποκαθίστανται σταδιακά. Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές.

Στην Καλαμάτα, οι ισχυροί άνεμοι χτύπησαν το παραλιακό μέτωπο με μανία. Η θάλασσα βγήκε μέχρι την οδό Ναυαρίνου. Οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία, έκλεισαν, καθώς τα μεγάλα κύματα παρέσυραν στο διάβα τους τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες από τα γειτονικά καταστήματα.

Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα έπειτα από πτώση δέντρων. Κλειστοί έμειναν οι παραλιακοί δρόμοι και σε Μεθώνη, Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές.

Στο Γύθειο τα κύματα ξεπέρασαν τα τρία μέτρα και ο ορίζοντας χάθηκε από την ισχυρή βροχόπτωση. Ίδια εικόνα και στη Σπάρτη. Ομίχλη, ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδης βροχή που κατέβασε λάσπη και πέτρες από τα βουνά.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και στους δήμους Κιάτου και Βέλου – Βόχας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιάτου Σπύρο Σταματόπουλο, «έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό». Όσον αφορά στην αποκατάσταση της βλάβης, ο κ. Σταματόπουλος λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι «δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, γιατί οι βλάβες είναι πολλαπλές». Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το Κιάτο έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες», ενώ όσον αφορά στην δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».

Τεράστιες οι καταστροφές στην Εύβοια

Οι πληγές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στην Εύβοια είναι τεράστιες και ήδη δύο Δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί στην Εύβοια και μαζί τους ακόμη και πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία όπως επίσης και ερπυστριοφόρα της πυροσβεστικής για να προσεγγίσουν την περιοχή του Μαντουδίου καθώς όλες σχεδόν οι προσβάσεις έχουν κλείσει.

Οι τρεις αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται από τα μεσάνυχτα και που φέρεται να χάθηκαν στην περιοχή γύρω από το Μετόχι ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους, όπως επίσης και ένας 27-χρόνος ο οποίος τελικά εντοπίσθηκε. Παράλληλα τα πλημμυρισμένα καταστήματα και σπίτια ακόμα και οι ζημιές σε ξενοδοχεία είναι πολλές ενώ μεγάλες ποσότητες λάσπης και νερά έχουν καλύψει κρίσιμες προσβάσεις της περιοχής.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ έχει πλημμυρίσει ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εικόνες, Ζορμπά – Άκαρπες,eikones, zorba – akarpes