Με τη στήριξη Αθήνας, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζει ο Ζάεφ – Τα επόμενα βήματα για τη Συμφωνία

Η επόμενη ημέρα μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜΟι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα πρέπει να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούςΣτην αντεπίθεση ο Ζάεφ: Εναλλακτική λύση δεν υπάρχειΣτήριξη και πίεση με το «γάντι» από ΕΕ, Κομισιόν, ΗΠΑ και ΝΑΤΟΤα επόμενα βήματα του Ζάεφ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ,

μετά τη συντριπτική νίκη του «ναι» υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο χθεσινό δημοψήφισμα, η οποία όμως επισκιάστηκε από το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα πρέπει να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς, τη στιγμή που ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει την αποφασιστικότητά του για να προχωρήσουν μέχρι τέλους οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να επικυρωθεί η Συμφωνία.

Στην αντεπίθεση ο Ζάεφ: Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε με νέο μήνυμά του τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και το 600.000 ψήφοι υπέρ του «ναι»αποτελούν μία ξεκάθαρη έκκληση προς τη Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία.

«Καλώ όλους τους υπεύθυνους ηγέτες να συμβάλλουν έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ας μην παίξουμε παιχνίδια στην πλάτη της χώρας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Со повеќе од 600.000 гласови „ЗА“ вољата на граѓаните е јасен повик за пратениците во Собранието. Ги повикувам сите одговорни лидери да се обединиме и да ја одведеме Македонија во ЕУ и во НАТО.

Друга алтернатива нема. Да не си играме играчки со нашата Македонија! pic.twitter.com/iRSIlVoAdL

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) 1 Οκτωβρίου 2018

Στήριξη και πίεση με το «γάντι» από ΕΕ, Κομισιόν, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ καθώς και η Κομισιόν έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Άλλωστε το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, το οποίο έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους σκοπιανούς πολίτες ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει και την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστική είναι η πίεση που άσκησε τη Δευτέρα η Κομισιόν σε όλο το πολιτικό φάσμα της ΠΓΔΜ, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν με τις ψήφους τους στο σκοπιανό Κοινοβούλιο στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.

«Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών πέρα από τις πολιτικές κομματικές γραμμές», σημείωσαν χαρακτηριστικά τη Δευτέρα σε κοινή δήλωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστική μετακίνηση της χώρας προς τα εμπρός στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών πέρα από τις πολιτικές κομματικές γραμμές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και να συνοδεύει πλήρως τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της», αναφέρεται στη συνέχεια.

Τα επόμενα βήματα του Ζάεφ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται πλέον να θέσει εκ νέου στο κοινοβούλιο την ψηφοφορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του Συντάγματος.

Χρονικά, η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και πιθανώς έως τα τέλη του χρόνου και αφού έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σκοπιανό πρωθυπουργός αναζητά 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο δεδομένων των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Αν δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ, όπως έχει ενημερώσει συνομιλητές του από τη διεθνή κοινότητα, θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες

Πρόθεση του Ζάεφ είναι οι πρόωρες κάλπες να διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς πιέζεται από τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η Συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα