Εγκύκλιος του υπ. Υγείας για πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Στόχος είναι η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψηΠοιες οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης και πώς να κάνετε την αίτηση

Την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ακριβά και καινοτόμα φάρμακα για άτομα με πολύ σοβαρές παθήσεις, δίνει νέα εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Τα φάρμακα αυτά αφορούν σε ασθένειες που είναι απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη και η πρόσβασή τους σε αυτά εξασφαλίζεται ανεξάρτητα αν έχουν

περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας. Η εγκύκλιος δίνει επίσης τη δυνατότητα αποζημίωσης των ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υπο-ομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη.

Γίνεται πλέον σαφές πως δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνον κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Πώς γίνεται η αίτηση

Για τη διευκόλυνση ασθενών και θεραπόντων γιατρών, η υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: excpositivelist@eopyy.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα