Κόλαφος για τη ΝΔ η απόφαση της ΑΠΠΔ για το «Μητρώο Στελεχών»

Έκθετη αφήνει τη ΝΔ και την ηγεσία της η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με το περιβόητο «Μητρώο Στελεχών» που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αρχή, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, απεφάνθη ότι αν και η συλλογή των προσωπικών δεδομένων των ενδιαφερόμενων από τη ΝΔ είναι κατ’ αρχήν σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία καθώς αυτή γίνεται με δική τους πρωτοβουλία, παραβιάζει βασικές αρχές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η σχετική απόφαση, ότι η διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων με τη βάση δεδομένων του εκλογικού καταλόγου του υπουργείου

Εσωτερικών για την ταυτοποίηση κάθε υποψηφίου μέλους και την αποφυγή κακόβουλων ενεργειών σε συνδυασμό με το είδος της επεξεργασίας, δηλαδή την ανάρτηση στο διαδίκτυο και μάλιστα σε μορφή άμεσα προσπελάσιμη, αντίκειται στις διατάξεις της νομοθεσίας.

Η Αρχή συμπεραίνει ότι η χρήση των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου για χρήση διαφορετική απ’ αυτήν την οποία προβλέπει ο νομοθέτης και πιο συγκεκριμένα για την ταυτοποίηση των υποψηφίων μελών του υπό δημιουργία «Μητρώου Στελεχών» είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς δεν τηρείται η αρχή της συνάφειας με τον επιδιωκόμενο σκοπό και επιπλέον παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Άλλωστε επισημαίνεται στην απόφαση, η ΝΔ θα μπορούσε να ταυτοποιεί τα υποψήφια στελέχη της με ηπιότερα μέσα, όπως για παράδειγμα κατά το στάδιο των συνεντεύξεων, δεδομένου κιόλας ότι κάθε υποψήφιος για ένταξη στη μητρώο υποβάλλει μια σειρά από προσωπικά στοιχεία και στα επόμενα στάδια. «Η σκοπούμενη διασταύρωση μπορεί να γίνει στη δεύτερη φάση, μετά την αρχική επιλογή όσων θα στελεχώσουν το μητρώο, εφόσον στην περίπτωση εκείνη η διασταύρωση των στοιχείων με τη βάση δεδομένων του υπουργείο Εσωτερικών θα έχει εκλογικό σκοπό» αναφέρει επιπλέον η Αρχή.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ακόμη ότι η δημοσίευση στοιχείων ημέρας και μήνα γέννησης των αιτούντων ένταξης στο «Μητρώο Στελεχών» οδηγεί σε αποκάλυψη περισσότερων δεδομένων απ’ όσα είναι ήδη δημόσια διαθέσιμα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι θα έπρεπε να προηγείται ρητή και ειδική ενημέρωση των αιτούντων για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Συμμορφώθηκε η ΝΔ μετά την έκδοση της απόφασης

Κατόπιν της έκδοσης της παραπάνω απόφασης, η ΝΔ ενημερώθηκε και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συμμορφώθηκε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, η ΝΔ απενεργοποίησε πλήρως την αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση του αιτούντων, ενώ πλέον ενημερώνει όπως απαιτεί ο νόμος τους αιτούντες για την επεξεργασία των στοιχείων τους.

Παράλληλα, η εφαρμογή συνεχίζει τη λειτουργία της αποκλειστικά μέσω ασφαλούς πρωτοκόλλου που διασφαλίζει τη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Αρχής

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «η απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση της τήρησης ή όχι από τη ΝΔ των διατάξεων του σχετικού νόμου σε ό,τι αφορά το επονομαζόμενο “Μητρώο Στελεχών”, επιβεβαίωσε τις αρχικές μας υποθέσεις.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αρχής στο αίτημά μας, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραβίαζε συστηματικά τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων αφού “η διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων με τη βάση δεδομένων του εκλογικού καταλόγου […] δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν. 2472/97”».

«Υπενθυμίζουμε ότι, κατόπιν καταγγελιών πολιτών, δικών μας ανακοινώσεων αλλά και σχετικής ερώτησης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε επικαλεστεί με περισσό θράσος τον νόμο που παραβίαζε: “Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν”.

Στην απάντησή της, επίσης, η Αρχή σημειώνει ότι η ΝΔ αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της προκειμένου να είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, επιβεβαιώνοντας πως η αρχική δομή της ιστοσελίδας που είχε αναρτήσει δεν τηρούσε τον νόμο.

Ωστόσο, παρά την επίσημη απάντηση της Αρχής ότι παραβίαζε τον νόμο, η ΝΔ εξακολουθεί να σιωπά. Καλούμε τον πρόεδρο της, Κυρ. Μητσοτάκη, να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Το οφείλει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Πηγή: Κουτί Πανδώρας

Keywords
Τυχαία Θέματα