Δραγασάκης: To ΔΝΤ και τα «Τομσεν statistics» ευθύνονται για την καθυστέρηση της συμφωνίας

Πλήθος Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων βρέθηκε στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ στο πλαίσιο των ομιλιών, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο Γ. Δραγασάκης επέρριψε σαφείς ευθύνες στο ΔΝΤ. Ο Τ. Βίζερ ζήτησε δράσεις και όχι λόγια, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Κινδυνολογία από τον Κ. Σημίτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα «Τομσεν statistics»

και έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ τονίζοντας ότι το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας. Έκανε λόγο για εκβιασμούς, αλλά και αποκλίνουσες απόψεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε οργανωθεί και είχε στόχο να κλείσει η συμφωνία νωρίτερα, ωστόσο το Ταμείο προέβαλε αιτήματα εκτός συμφωνίας τορπιλίζοντας τις συζητήσεις. Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι το κυβερνητικό έργο έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας, κατά τον Γ. Δραγασάκη, είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων.

Πρόβλημα η έλλειψη εμπιστοσύνης

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το 3ο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ το δεύτερο είπε, πως ήταν καλύτερα σχεδιασμένο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι «η οικονομία ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών εισφορών».

Δεν παρέλειψε να κάνει και… επαναστατικές αναφορές σημειώνοντας ότι, το 2021, στα 100 χρόνια από την επανάσταση θα ήθελε να δει την Ελλάδα να κάνει «ένα άλμα στο κέντρο της Ευρώπης».

«Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό για τις θυσίες τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Έχουν φύγει από την Ελλάδα 300.000 νέοι, ενώ το 25% του πλούτου χάθηκε».

«Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουμε τους φόρους και να απελευθερώσουμε την αγορά μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Όσο το συντομότερο έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δράσεις και όχι λόγια

Παρών στο Φόρουμ και ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και ζήτησε «περισσότερη δράση και λιγότερες κουβέντες» για να κλείσει η συμφωνία, ενώ σε ερώτηση τι θα άλλαζε στη χώρα, έκανε λόγο για ένα δημόσιο τομέα χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, που θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον Έλληνα πολίτη.

Σε άλλο κλίμα ο Σημίτης

Σε αντίθεση με τον Τόμας Βίζερ, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προτίμησε να διατηρήσει την κινδυνολογία σημειώνοντας ότι το Grexit πλανάται ακόμη και προσθέτοντας ότι ότι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των εκλογών στην Ευρώπη και έτσι η σκληρή στάση θα έχει αποτέλεσμα.

Αυτό όμως, όπως υποστήριξε, δεν θα φέρει αποτελέσματα και η υποχώρηση που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή: Efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα