Μήνυμα Παυλόπουλου για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας

Μήνυμα φιλίας προς όλα τα γειτονικά κράτη αλλά και ταυτόχρονα ανυποχώρητης αποφασιστικότητας της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την ακριτική Ορεστιάδα του Νομού Έβρου, την οποία επισκέπτεται σήμερα.

«Από την ακριτική Ορεστιάδα, αυτή την ιερή μέρα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων στέλνουμε σε όλα τα γειτονικά κράτη πριν απ’ όλα το μήνυμα της δημιουργικής και ανυπόκριτης φιλίας και της χωρίς καμία υστεροβουλία

καλής γειτονίας. Στέλνουμε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα της ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε, ως Ελλάδα αλλά και ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά τη λιτανεία της εικόνας των Αγ. Θεοδώρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως μόνο από τον ακριτικό αυτόν τόπο, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει Ελλάδα, Ευρώπη, κόσμος. «Εδώ ακριβώς, σ’ αυτό τον ακριτικό τόπο που είναι πραγματικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση καταλαβαίνει κανείς πόσο πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτό τον διάλογο των λαών και των πολιτισμών για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη. Πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε όλοι οι λαοί εκείνα που μας ενώνουν».

Αναφερόμενος στην ιστορία της Ορεστιάδας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μας δείχνει ότι αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, κάτι που φαίνεται όπως χαρακτηριστικά είπε και από τον ποταμό Έβρο «που φτιάχτηκε όχι για να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει και ως έννοια αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργεί».

Απευθυνόμενος στους γείτονες επανέλαβε πως «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία. Αλλά εμείς και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μεσ’ την καρδιά και την ψυχή μας κρατάμε την ιστορία μας που είναι για να μας διδάσκει και όχι να μας οδηγεί σε διεκδικήσεις πέρα κι έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Άρα εμείς έχουμε την ιστορία και τα διδάγματα της καρδιάς και της ψυχής μας αλλά δεν υπάρχουν σύνορα της καρδιάς και της ψυχής. Στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν σύνορα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε όλοι».

Έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα πως «διαχρονικά αποδείξαμε ότι συμμεριζόμαστε τα πάθη και τα βάσανα του τουρκικού λαού και ιδίως αυτήν τη στιγμή που ξέρουμε τι αντιμετωπίζει και αποδείξαμε ότι ο γείτονας που αισθάνεται την ψυχή του τουρκικού λαού αυτές τις ώρες που δοκιμάζεται από πραξικοπηματίες, από τρομοκράτες είμαστε εμείς που νιώθουμε περισσότερο το σφυγμό τους και νομίζω πως το καταλαβαίνουν κι εκείνοι. Ας το καταλάβουν όμως και οι ηγεσίες τους γιατί είναι και δική τους ιστορική ευθύνη».

Σημειώνεται ότι ο ΠτΔ σε επίτιμο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ορεστειάδας παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών του νομού και της ηγεσίας της Περιφέρειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα