Δείτε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 10 λόγους για να γεμίζουμε το καλάθι μας με εποχιακά προϊόντα. Θυμίζουμε ότι μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από την εναρμόνισή μας με τη Φύση και τους ρυθμούς της: Καλύτερη υγεία, καλύτερη οικονομία, καλύτερα προϊόντα και πολλά ακόμα «καλύτερα».

Οπότε σημειώνουμε για την εποχή του φθινοπώρου τα παρακάτω που μπορούμε στην περίπτωση των φρούτων να τα απολαύσουμε σε χυμούς, σαλάτες, γλυκά, μαρμελάδες ενώ στην περίπτωση των λαχανικών σε σαλάτες

και στις περισσότερες των συνταγών:

Φρούτα

Πορτοκάλια. Το πιο δημοφιλές ίσως φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, Β και C ενώ είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου.

Γκρέιπφρουτ. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, Α και Β αλλά περιέχει και ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν σας φαίνεται πικρό, συνδυάστε το με χυμό πορτοκαλιού.

Αχλάδια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ενώ η γλυκιά τους γεύση τα κάνει ένα ωραιότατο επιδόρπιο.

Μήλα. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Φραγκόσυκα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο.

Ρόδια. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά,

Ακτινίδια.Πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και Ε, Επιπλέον, ιδανικά στις δίαιτες λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας.

Λωτοί. Μια υπερτροφή, πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.

Μανταρίνια. Πηγή από βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο

Κυδώνια. Περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.

Σταφύλια. Πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη.

Λαχανικά

Μανιτάρι. Ένα από τα αγαπημένα συστατικά καθότι βγαίνει και σε πολλούς τύπους -σαμπινιόν, πλευρώτους, shiitake, girolle ή enoki- είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες τους λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας φτάνοντας πολύ κοντά στην ποιότητα της ζωικής πρωτεΐνης!

Αγκινάρες Ιερουσαλήμ ή κολοκάσι. Πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη Β1 και σίδηρο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν είναι καθόλου παχυντικές. Ενημερωτικά δεν έχουν καμία σχέση με τις αγκινάρες, ούτε και με την Ιερουσαλήμ.

Παντζάρια. Πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, που μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Σπανάκι. Έχει αντιοξειδωτική δράση και περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Μπρόκολο. Περιέχει βιταμίνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Θωρακίζει και τονώνει την άμυνα του οργανισμού, ενώ έχει και αντιγηραντική δράση.

Κουνουπίδι. Πλούσιο σε βιταμίνες και φολικό οξύ.

Λάχανο. Πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β και Α.

Λαχανάκια Βρυξελλών. Περιέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και C. Η κατανάλωσή τους ενισχύει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στην εποχική γρίπη.

Ραπανάκι. Πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, ενυδατώνει τον οργανισμό συμβάλλοντας στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών.

Περισσότερα θα βρείτε στην παρακάτω εικόνα:

Πηγή τελευταίας εικόνας/λίστας: greenpeace.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα