Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία με ονομασία erga omnes και αλλαγή Συντάγματος

Σύνθετη ονομασία, γεωγραφικός προσδιορισμός, χρήση erga omnes, παύουν οι αλυτρωτικές αναφορές, κατοχυρώνεται η κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας«Στο εξής η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί», τόνισε ο ΠαυλόπουλοςΣτον πυρήνα της συμφωνίας το όνομα Severna MakedonijaΣε εξέλιξη η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγώνΟλόκληρο το κείμενο της συμφωνίας ζήτησε ο ΜητσοτάκηςΤα στάδια μετά τη συμφωνίαΠώς ο Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή
για το Σκοπιανό – Τι προβλέπει ο ΚανονισμόςΜαξίμου: Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας – Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

«Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέση η ελληνική πλευρά. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Είναι θετική εξέλιξη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. «Άρα θα πρέπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρθρο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης και τόνισε πως «στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τηλεφώνημα ΤσίπραΖάεφ κατά τη διάρκεια του οποίου «κλείδωσε» η συμφωνία έγινε λίγα λεπτά με τις 17.00 της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι το όνομα Severna Makedonija με χρήση erga omnes μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες από πολλαπλά μέτωπα, στον πυρήνα της συμφωνίας.

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται πως συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο εντός της ημέρας έχει ζητήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στις 09.30.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση.

Τα στάδια μετά τη συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ ραδιοφώνου 24/7 πολλαπλά είναι τα κρίσιμα στάδια μετά τη συμφωνία.

-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της “Βόρειας Μακεδονίας” με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

–Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη “Βόρεια Μακεδονία” για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

–Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πώς ο Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή – Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Μαξίμου: Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας – Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντίστοιχης των Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ, η οποία πλέον θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja».

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.

Δείτε εδώ τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα