Μπαράζ δηλώσεων και αντεγκλήσεων σχετικά με τη συμφωνία για τη μη περικοπή συντάξεων

Πλήθος αντιδράσεων πυροδότησε δημοσίευμα του Αθηναϊκού ΠρακτορείουΚομισιόν: Ισχύει μόνο ό,τι συμφωνήθηκεΤα πάντα θα οριστικοποιηθούν μέσα στον ΟκτώβρηΟι συζητήσεις με τους Θεσμούς δεν αποτελούν διαπραγμάτευση, τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχοςΑντιδρούν με σφοδρότητα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ένα «γαϊτανάκι» εγκλήσεων και αντεγκλήσεων γύρω από το θέμα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για τη μη περικοπή των συντάξεων, έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται από το πρωί της Παρασκευής.

Το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο οποίο ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για συμφωνία στις

τάξεις των δανειστών ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι πια βιώσιμο και έτσι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, καθώς και το ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί η αντιπολίτευση, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Κομισιόν: Pacta sunt servanda

Πιο πρόσφατη, αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ο εκπρόσωπος, Alexander Winterstein, κληθείς να σχολιάσει τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις από κοινοτικές πηγές, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» και παράλληλα παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να τηρηθεί.

Αχτσιόγλου: Οι Θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Η υπουργός Εργασίας με τη σειρά της, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε πως η οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος της μη περικοπής των συντάξεων αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Μετά την 21η Αυγούστου δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά ενημέρωση», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και όχι η αναβολή του μέτρου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Από κει και πέρα πάντως, το μεσημέρι της Παρασκευής κυβερνητικός αξιωματικός σημείωσε ότι «το τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια καθώς οι συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν μπορούν δηλαδή οι Θεσμοί να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν».

Με λίγα λόγια, ο ανώτατος αξιωματούχος δεν είπε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του μέτρου για τις συντάξεις, απλά ότι αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Και τούτο, διότι εφόσον οι θεσμοί αποδεχθούν -όπερ και έχει γίνει- πως η περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 δεν αποτελεί διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο, τότε είναι πλέον με τη χώρα εκτός μνημονίου, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην περικοπή ή όχι.

Και δεδομένου ότι οι στόχοι για 3,5% πιάνονται, ισχύει η βούληση ακύρωσης του μέτρου.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαψεύδουν ότι ενημερώθηκαν για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε ακόμα το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πρώτα η ΝΔ και έπειτα το Κίνημα Αλλαγής διέψευσαν ότι ενημερώθηκε από την κυβέρνηση ή από τους Θεσμούς για το ζήτημα της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα