LIVE: Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Για 60.000 διαδηλωτές κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ.

Χιλιάδες πολίτες στην πλατεία ΣυντάγματοςΈνταση και χημικά στο Μνημείο του Άγνωστου ΣτρατιώτηΔέκα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τα επεισόδιαΚεντρικοί ομιλητές ο Κρις Σπύρου, η Αφροδίτη Μάνου και εκπρόσωπος του Αγίου Ορους«Αντιεθνικιστική» συγκέντρωση στα ΠροπύλαιαΔρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας

Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες από την

Αθήνα, αλλά και από την περιφέρεια (60.000 σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην Αττική αφίχθησαν 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη.

Στο βήμα ανέβηκε νωρίτερα η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ τις ομιλίες τους ολοκλήρωσαν ο Κρις Σπύρου, διοργανωτής του συλλαλητηρίου και η Αφροδίτη Μάνου.

«Να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο έλληνα… να προστατέψουμε το μέλλον της Ελλάδας και των γιων μας», τόνισε η Αφροδίτη Μάνου κατά την ομιλίας της στο συλλαλητήριο. «Οι άνθρωποι και οι ιδέες έρχονται και φεύγουν, οι απόψεις αλλάζουν», σημείωσε η κυρία Μάνου προσθέτοντας ότι «αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι οι αξίες μας…. η ταυτότητα μας. Αυτή την ταυτότητα ήρθε να μας κλέψει η ύπουλη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ένταση και χημικά

Ένταση δημιουργήθηκε μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλάκια πίσω από το Μνημείου και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Από τα χημικα ένα μωρό δύο ετών μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει άγνωστη.

Οι διοργανωτές μιλούν για την πιο ογκώδη συγκέντρωση, ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή. Σύμφωνα με τους ίδιους, στην Αθήνα έφτασαν τουλάχιστον 3.000 λεωφορεία, που μετέφεραν 150.000-200.000 διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και δήμοι της περιοχής συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ σε αυτό εκπροσωπείται και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Μικροεπεισόδιο με ομάδα Χρυσαυγιτών

Νωρίτερα μικροεπεισόδιο σημειώθηκε και στην εξέδρα επειδή οι διοργανωτές δεν άφησαν ομάδα Χρυσαυγιτών να ανέβει στην εξέδρα, ενώ τρικάκια με συνθήματα της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στον χώρο γύρω από την πλατεία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από την εξέδρα ότι έφτασε στην πλατεία Συντάγματος από τους Βουλιαράτες, η σημαία που είχε φτιάξει ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

«Αντιεθνικιστική» συγκέντρωση στα Προπύλαια

«Αντιεθνικιστική» συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά».

Αυστηρά μέτρα

Επί ποδός είναι η αστυνομία ενώ επιστρατεύθηκαν 2.000 αστυνομικοί.

Το ελικόπτερο της αστυνομίας και drones πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας, μεταδίδοντας εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Επίσης, «φραγμοί» με κλούβες στήθηκαν σε δρόμους της Αθήνας.

Αυξημένα είναι τα μέτρα φύλαξης τόσο στη Βουλή, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα λεωφορεία από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα συνόδευσαν περιπολικά από τα διόδια Αφιδνών ως τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη, ανά δέκα περίπου. Τα λεωφορεία από τη δυτική και νότια Ελλάδα συνόδευσαν περιπολικά από τα διόδια της Μάνδρας στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ.

Έκλεισαν σταθμοί του μετρό

Με απόφαση της αστυνομίας, από τις 10 το πρωί της Κυριακής έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου τέθηκαν σε εφαρμογή και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Από το βράδυ του Σαββάτου απαγορεύεται η στάση και στάθμευση, ενώ από τις 6 το πρωί της Κυριακής διεκόπη η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Βίντεο από τις αναχωρήσεις

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της χώρας το ταξίδι τους προς την Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στα Χανιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο με ελληνικές σημαίες, λάβαρα, αλλά και κρητικές κατσούνες. Λίγο νωρίτερα, είχαν ανοίξει μία μεγάλη ελληνική σημαία στο λιμάνι της Σούδας, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».

Keywords
Τυχαία Θέματα