Ασκήσεις ισορροπίας από Μαξίμου μετά τη «μάχη» Τσίπρα – Μητσοτάκη για την Τουρκία

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της συζήτησης στη ΒουλήΆρνηση της αναγωγής της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στην Τουρκία σε διμερές παζάρι, από τον ΤσίπραΗ «μάχη του τηλεφώνου» στον Ερντογάν από Τσίπρα – ΜητσοτάκηΧαμηλοί τόνοι και διπλωματία, η «συνταγή» της Αθήνας

Τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί από την υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, αλλά και το πυρ ομαδόν που δέχτηκε χθες, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή

με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική, επιχειρεί να διατηρήσει σήμερα η κυβέρνηση.

Τι κι αν το θέμα της συζήτησης ήταν η Προανακριτική για τη Novartis, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ανέδειξε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με την ατζέντα των εθνικών θεμάτων να ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας και επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για επιπολαιότητα και εφησυχασμό.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όμως επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας αρχικά από το βήμα της Βουλής ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν».

Μετά το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να φέρει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας προ των ευθυνών του, υπενθυμίζοντάς του ότι αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, «χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας».

Χαμηλοί τόνοι και διπλωματία

Ακόμα, απαντώντας στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηλεφώνημα του ίδιου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να υπάρξει διαμεσολάβηση σε υψηλό επίπεδο για τους δύο Έλληνες, σημείωσε πως ό,τι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Η αναγωγή άλλωστε ενός τέτοιου ζητήματος σε διμερές «παζάρι» ανάμεσα στις δύο ηγεσίες και μάλιστα με παραγκωνισμό του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, είναι κάτι που το Μαξίμου δεν επιθυμεί.

Άλλωστε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο στόχος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών φαντάζει εφικτός και ρεαλιστικός, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διπλωματικές ενέργειες που αποδίδουν καλύτερα είναι εκείνες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα