«Πράσινο» φως από τη Βουλή της ΠΓΔΜ – «Η αρχή του τέλους της αβεβαιότητας»

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρΟι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση«Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», το μήνυμα Ζάεφ από το βήμα της σκοπιανής ΟλομέλειαΠροηγήθηκε πόλεμος δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο οποίος επιμένει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση,

τη συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού και τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ», το μήνυμα Ζάεφ

Ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την επικύρωση του νομοσχεδίου της συμφωνίας.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ και αποτελεί μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της ΠΓΔΜ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζάεφ στην αρχή της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία», σημείωσε στη συνέχεια ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πόλεμος δηλώσεων λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στην Ολομέλεια

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη σκοπιανή βουλή, πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, καθώς μετά την προειδοποίηση του πρώτου ότι θα επιδιώξει την αποπομπή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο δεύτερος απάντησε άμεσα και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση του για τη συμφωνία δεν αλλάζει.

Αναλυτικότερα, σε μια αυστηρή προειδοποίηση κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ προχώρησε την Τρίτη ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να λάβει σοβαρά μέτρα για να διαφυλάξει τη συμφωνία για το Μακεδονικό και να πετύχει την επικύρωσή της μέσω όλων των απαραίτητων σταδίων.

Από την πλευρά του ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προχώρησε σήμερα σε άμεση απάντηση δείχνοντας ανυποχώρητος στη θέση του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές».

Ο κομβικός ρόλος Ιβανόφ και οι πιέσεις που ασκεί

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του σκοπιανού Προέδρου είναι πολύ κομβικός για την επικύρωση της συμφωνίας, καθώς εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα