Συνεχίζεται το ιταλικό «θρίλερ» – Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης τεχνοκρατών

Χωρίς ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο η συνάντηση Κοταρέλι – ΜαταρέλαΝέα συνάντηση το πρωί της ΤετάρτηςΠιθανή προσφυγή στις κάλπες στα τέλη ΙουλίουΣτη δίνη της κρίσης στην Ιταλία και η ευρωζώνηΟργή του πολιτικού κόσμου για τη δήλωση Έτινγκερ ότι οι αγορές “θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν”

Πιθανή θεωρείται πλέον στην Ιταλία η προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετά την αναβολή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν

αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο Κάρλο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν στη λίστα υπουργών του και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι, πολύ πιθανά, τα προβλήματα οφείλονται στο ότι κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί μπορεί να αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος, τελικά, στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Διότι μπορεί να έλαβαν υπόψη ότι τα κόμματα, στο σύνολό τους, φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αναπτυχθεί μια σημαντική κυβερνητική δράση, σε τομείς-κλειδιά όπως της οικονομίας, o oποίος ήταν και η κύρια αιτία της ρήξης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, το να γίνουν εκλογές στα τέλη Ιουλίου θα προϋπέθετε άμεση διάλυση της βουλής και γερουσίας, και τη θητεία του Κάρλο Κοταρέλι ως πρωθυπουργού για δυο μόνο μήνες, ή την παραμονή του Πάολο Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία.

Στη δίνη της κρίσης στην Ιταλία και η ευρωζώνη – «Κατρακυλά» το ευρώ, «ράλι» ανόδου στα ομόλογα

Κι ενώ η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται «στο κόκκινο», η κατρακύλα των οικονομικών δεικτών συνεχίζεται, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 25ετίας.

Η εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης σε μία χώρα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 3% σε χαμηλό εννεαμήνου. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5% σε χαμηλό 13 μηνών, με τη διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών να αναστέλλεται αυτόματα λόγω της μεγάλης πτώσης τους. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη από τον Αύγουστου του 2016.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 4,5% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 21 μήνες.

Πτωτικά κινείται και το ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 143 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.

Οργή του πολιτικού κόσμου για τη δήλωση Έτινγκερ ότι οι αγορές “θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν”

Μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές “θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν” προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο, με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να ζητά την άμεση παραίτηση του γερμανού αξιωματούχου.

“Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. (Ο Έτινγκερ) δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε…! Εγώ, δεν φοβάμαι”, έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι. “Θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα”, πρόσθεσε ο ηγέτης της Λέγκα, σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, τα σχόλια του Έτινγκερ ήταν “απειλητικά” και δείχνουν “τη γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο”.

Η επίμαχη φράση, που αναρτήθηκε από έναν δημοσιογράφο και από τον Έτινγκερ, ήταν μια σύνοψη της συνέντευξης που παραχώρησε ο γερμανός επίτροπος στην Deutsche Welle.

“Η εξέλιξη των κρατικών ομολόγων, της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, της οικονομίας της Ιταλίας, έχει ήδη σκιαστεί αρνητικά (…) Μπορούμε να αναμένουμε επομένως ότι αυτό θα παίξει κάποιο ρολο στην προεκλογική εκστρατεία, ως ένδειξη για να μην οδηγήσουν (σ.σ. οι ψηφοφόροι) τους λαϊκιστές της δεξιάς ή της αριστεράς στην κυβέρνηση”, είπε ο Έτινγκερ.

Ακόμη και το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ανέβασε τους τόνους. “Κανείς δεν μπορεί να πει στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν, και οι αγορές λιγότερο από τον καθένα. Πρέπει να σεβαστείτε την Ιταλία”, έγραψε στο Twitter ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε “μια συγγνώμη ή την παραίτηση” του Επιτρόπου.

Απανωτά «αδειάσματα» στον Έτινγκερ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων, «αδειάζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον Επίτροπο Προϋπολογισμού.

«Η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών», ανέφερε ο Γιούνκερ με ανακοίνωσή του.

«Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό».

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης από κοινού των σωστών λύσεων, μέσω του διαλόγου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρενέβη επίσης στη διαμάχη. “Η έκκλησή μου προς όλους τους θεσμούς της ΕΕ: σεβαστείτε τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να τους υπηρετούμε, όχι για να τους παραδίδουμε μαθήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν θα αποφασίσουν οι αγορές το μέλλον της Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σεβαστούν τη βούληση των Ιταλών. Έχω εμπιστοσύνη στους Ιταλούς”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα