Άρχισαν στη Μόσχα οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Στη Μόσχα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Η προεδρία της Γαλλίας

ανακοίνωσε όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων («AFP») ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να συνάψουν συμφωνία εκεχειρίας σήμερα το βράδυ ή αύριο, Σάββατο.

The Azerbaijani government can also use Israeli spy satellites which are covering the area, especially Iran, to identify the exact positions of Armenian forces in #NagornoKarabakh. I think Israel would not oppose such a request. pic.twitter.com/6vDBg3LJxa

— (@IntelCube) October 9, 2020


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έφθασαν στην Μόσχα με πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ συναντήσεις του Πούτιν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δεν προγραμματίζονται.

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η πρόταση της Ομάδας του Μινσκ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση στο Ναγκόρνo – Καραμπάχ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε απόψε ότι οι αρχές τις οποίες πρότεινε η Ομάδα του Μινσκ (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μια διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA».

Οι τρεις χώρες παρουσίασαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία τους σε μια συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (08/10) στη Γενεύη. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας δεν έχουν δοθεί, ωστόσο, στη δημοσιότητα.

Πρόεδρος #Αζερμπαϊτζάν: Η πρόταση της Ομάδας του Μινσκ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση στο #NagornoKarabakh https://t.co/thMwBoBCRJ pic.twitter.com/gSV8ChDlu9

ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) October 9, 2020

Καλίν: Δε θα υπάρξει εκεχειρία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ εάν δεν αποσυρθεί η Αρμενία

Η Τουρκία δήλωσε την Παρασκευή (09/10) πως οι προσπάθειες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό της βίας μεταξύ των αζερινών και των αρμενικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αν δεν εξασφαλίσουν επίσης την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από τον θύλακο.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ – με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, λέγοντας πως η εν λόγω ομάδα δεν έχει κάνει τίποτε σε σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών.

Ο τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Άγκυρα θέλει μια διπλωματική λύση, αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ομάδα του Μινσκ, η οποία δεν καλεί για την αποχώρηση της Αρμενίας, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Αν καλούν μόνο για μια κατάπαυση του πυρός, αν εργάζονται μόνο προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια επανάληψη αυτού που συμβαίνει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera». «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν, αν δεν περιλαμβάνουν επίσης ένα λεπτομερές σχέδιο για να τερματισθεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως κατοικείται και κυβερνάται από Αρμενίους.

#Gravitas | Almost two weeks after violent clashes broke out in Nagorno-Karabakh, peace talks are now underway in Russia.
Top diplomats of #Armenia and #Azerbaijan have met in Moscow. @palkisu tells you more. pic.twitter.com/WMi1lgggLz

— WION (@WIONews) October 9, 2020

There’s an air war going on in the Nagorno-Karabakh conflict between Armenia and Azerbaijan, but it’s not exactly what you might expect. By @Mike_Eckel https://t.co/TT3n6ueAK2

Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) October 9, 2020

#Azerbaijan #Azerbaycan #NagornoKarabakh pic.twitter.com/ULfcUKe2WN

— Dinno World News (@NewsDinno) October 9, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα